X
Annons
X

”Ge unga chans till globalt visum för arbete”

Nu går Världsekonomiskt forum åter av stapeln i Davos. Jag har varit där i ett decennium, övertygad om att globaliseringen är både eftersträvansvärd och ostoppbar. Inte bara för några få utvalda utan för den stora massan. Men vi måste agera för att öka globaliseringens värde för unga, skriver Felix Marquardt, grundare av tankesmedjan Youthonomics.

Vi har varit många relativt privilegierade, progressiva, engelsktalande, högskoleutbildade personer på plats, som läst The Economist och böcker av Francis Fukuyama och Tom Friedman, och lyssnat till tal av Tony Blair och Bill Clinton, och känt oss rätt nöjda med oss själva. Världsekonomiskt forum drog visserligen en elitistisk samling människor med pengar, makt och inflytande. Men det var trots allt de ”goda” privilegierade personerna som samlades där. Skurkarna var ju de förmögna som inte brydde sig om att komma till Davos.

Det fanns bekanta som påpekade att globaliseringen lämnade massor av människor utanför. Då citerade jag Winston Churchill: ”Demokrati är den sämsta statsformen, bortsett från alla de andra.” Ja, självklart var globalisering inte hundra procent perfekt. Det är sant, ojämlikhet mellan nationer och inom nationer växte. Ändå levde allt färre männi­skor på jorden i extrem fattigdom. Världen blev bättre, om än långsamt. Och oavsett, även om det inte var perfekt, så har vi gjort ”så gott vi kunnat...”

Ett ­måste för att vara demokratisk på 2000-talet är proportionell representation över olika generationer, på såväl toppmöten som i nationella och internationella ­organ, skriver Felix Marquardt.

Foto: Michel Euler/AP Bild 1 av 3

Statsminister Stefan Löfven (S) intervjuas i samband med fjolårets möte i Davos.

Foto: Lars Larsson/TT Bild 2 av 3

Felix Marquardt

Foto: Pressbild Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X