X
Annons
X

Ge transungdomar möjlighet till rätt juridiskt kön

Från den 1 juli krävs det inte längre några som helst fysiska ingrepp för att få sitt juridiska kön ändrat. Därför är det numera omotiverat att inte ge transungdomar tillgång till sin mänskliga rättighet, rätt juridiskt kön, skriver Emelie Mire Åsell och Theo Berggren, RFSL Ungdom.

När det föds ett barn i Sverige så får det ett kön registrerat i alla sina papper. Många av barnen växer upp och reflekterar aldrig över sitt kön och känner sig bekväma i de kön de fick registrerat vid födseln. Andra av barnen kommer att växa upp och känna att det kön de fick registrerat vid födseln inte stämmer överens med den de är och känner sig som. För de personerna är det avgörande att även de får sin korrekta könsidentitet respekterad och erkänd, något som bland annat kan uppnås genom att personen får rätt juridiskt kön.

Det juridiska könet är, precis som det låter, en juridisk konstruktion. Det handlar om vilket kön som passet visar och vilken den näst sista siffran i personnumret är. Det kan för den som är nöjd med sitt juridiska kön låta som något obetydligt, men ändå är det något som för många transpersoner är avgörande för välmåendet. Det handlar om att bli korrekt benämnd i handlingar hos myndigheter, att stå i rätt kolumn på klasslistan, att inte få en massa frågor när en visar sitt pass. Men framförallt handlar det om känslan av att bli respekterad och erkänd för den en är.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X