Annons
X
Annons
X

Ge spelbranschen erkännande och ett modernt regelverk

För att den svenska spelbranschen ska kunna fortsätta växa måste företagen få vettiga regler att jobba under. Att låta fler spelföretag få konkurrera gynnar konsumenterna samtidigt som viktiga arbetstillfällen och skatteintäkter till Sverige säkras, skriver Gustaf Hoffstedt (M) och Christofer Fjellner (M).

Svenskarnas intresse för att spela på nätet är stort. I Sverige sker 26 procent av allt spel online. Det kan jämföras med EU-snittet på 8 procent, skriver artikelförfattarna.

Svenskarnas intresse för att spela på nätet är stort. I Sverige sker 26 procent av allt spel online. Det kan jämföras med EU-snittet på 8 procent, skriver artikelförfattarna. Foto: MALIN HOELSTAD

EU-kommissionen har nyligen släppt en så kallad grönbok om internetbaserade spel om pengar. Den 14 april ska riksdagens kulturutskott behandla den, och det bör utlösa en bredare diskussion om svensk spelpolitik.

Vår riksdagskollega Andreas Carlson (KD) skrev på Brännpunkt 7/4 om hur spelmonopolet bara är en papperskonstruktion utan bäring på verkligheten. Det ligger mycket i hans artikel.

Trots att det politiska klimatet knappast varit gynnsamt för svenska företag som jobbar med onlinespel har bolagen i Sverige skapat ett kluster som saknar motstycke i världen. Hela den svenska spelbranschen sysselsätter idag 4 500 personer, vilket är drygt 1000 personer fler än som jobbar på Saab Automobil. Spelbranschen uppvisar en god och uthållig lönsamhet samtidigt som sysselsättningen stiger stadigt.

Annons
X

Flera av våra spelbolag är Europa- eller världsledande i sina nischer. De anställda i spelbranschen utgörs till största delen av unga och högutbildade personer med spetskompetens inom digital kommunikation och e-handel.

När en bransch firar stora framgångar på det sätt som spelbranschen i Sverige gjort under närmare 15 år skapas också spridningseffekter till andra delar av näringslivet. Runt 1000 personer inom konsult- och bemanningsföretag har jobb som är direkt kopplade till spelföretagens verksamhet. Det visar nationalekonomen Henrik Jordahls rapport ”Sveriges digitala tillväxtbransch”, som nyligen presenterades under ett seminarium i riksdagen.

För att den svenska spelbranschen ska kunna fortsätta växa måste företagen få vettiga regler att jobba under. Stora europeiska länder som Storbritannien, Italien och Frankrike har redan öppnat sina marknader för nya aktörer med licenssystem. I Danmark väntar man nu bara på att få EU-kommissionens godkännande för att kunna avreglera och konkurrensutsätta spelmarknaden. Därför är det hög tid att Sverige nu gör en ny prövning av reglerna runt spel.

Svenskarnas intresse för att spela på nätet är stort. I Sverige sker 26 procent av allt spel online. Det kan jämföras med EU-snittet på 8 procent. Med den här utvecklingen där både konsumenternas intresse och bolagens tillväxt stadigt ökar är det inte försvarbart att många av de här företagen tvingas bedriva sin verksamhet utomlands. Mer än hälften av de 1 900 personer som är anställda i de Sverige-verksamma privata onlinespelbolagen jobbar idag utomlands.

Vi ser därför gärna att nya regler tillåter privata aktörer att verka på den svenska spelmarknaden. Ett nytt system bör också innehålla tydliga regler för att bolagen som tillåts verka i Sverige ska jobba aktivt för att förhindra spelberoende. Spellicenser för att verka i Sverige skulle kunna finansieras med en skatt på bolagens spelöverskott.

Det så kallade främjandeförbudet, som är tänkt att stoppa spelbolagens marknadsföring, är en annan del av regelsystemet runt spel som är föråldrat. Idag är förbudet i praktiken också tandlöst eftersom spelbolagen använder sig av tv-kanaler som sänder från utlandet, som TV3 och Kanal 5, för sin reklam istället för svenska medier. Systemet snedvrider därmed hela mediemarknaden med följd att annonsering värd 100-tals miljoner hamnar i Storbritannien istället för hos svenska medieföretag, som ofta brottas med lönsamhetsproblem.

Vi gav härom veckan de svenska riksdagsledamöterna möjlighet att träffa några av Sveriges ledande bolag för onlinespel under ett seminarium i riksdagen. Vi som ligger bakom arrangemanget tycker självklart att det är viktigt att politikerna tar sig tid att lyssna på vad de här framstående entreprenörerna och företagarna har att berätta. De tillhör en framtidsbransch och vill gärna fortsätta växa med Sverige som bas.

Det svenska tv- och dataspelundret har blivit ett omhuldat begrepp av politiker. Men av någon outgrundlig anledning ingår aldrig företagen som erbjuder poker, casinospel eller vadslagning på nätet i den här skaran. Det är synd, för de här bolagen omsätter närmare fem gånger mer än systerföretagen som tar fram spel för datorer och spelkonsoler. Med det här vill vi inte förringa datorspelsbranschen ­– bara visa att det svenska spelundret är så mycket större.

Vi vill verka för en seriös spelbransch där fler bolag tillåts konkurrera. Det gynnar konsumenterna samtidigt som viktiga arbetstillfällen och skatteintäkter till Sverige säkras.

GUSTAF HOFFSTEDT (M)

riksdagsledamot

CHRISTOFER FJELLNER (M)

ledamot i Europaparlamentet

Annons
Annons
X

Svenskarnas intresse för att spela på nätet är stort. I Sverige sker 26 procent av allt spel online. Det kan jämföras med EU-snittet på 8 procent, skriver artikelförfattarna.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X