Ge sjuksköterskor mer ansvar

Det har gått för långt om läkare och sjuksköterskor ägnar sig åt arbetsuppgifter som egentligen borde skötas av någon annan. Uppgradera sjuksköterskorna och låt undersköterskorna få en renässans – alla måste få jobba på toppen av sin kompetens, skriver Anna Starbrink (FP).

Under strecket
Publicerad
Foto: THERESE JAHNSON
Annons

Vården i Stockholm har stora utmaningar. Alla som har följt nyhetsrapporteringen om det trängda läget på sjukhusen, då influensa och vinterkräksjuka slog till, inser att vi behöver både fler platser och fler händer i vården. Kortsiktigt finns inga begränsningar när extraordinära åtgärder behövs för att klara patienternas behov. På längre sikt har vi stora planer.

Aldrig har så mycket investerats i vården. Ett nytt, högspecialiserat sjukhus växer fram i Solna och så gott som alla andra sjukhus i länet ska byggas ut och om, för cirka 40 miljarder kronor de närmaste åren. Men för att satsningarna på vårdens framtid ska bli framgångsrika måste vi också klara kompetensförsörjningen – att ha rätt medarbetare på rätt plats i hälso- och sjukvården.

Annons
Annons
Annons