Annons

Ge pengarna från Nordea till folket

Svenska staten borde sälja ut hela sitt innehav i Nordea och dela ut pengarna till svenska folket. Det skulle innebära ett tillskott i hushållskassan på 6700 kronor, en inte försumbar summa för många som inte har några besparingar. Det skriver Philip Lerulf, Timbro.

Under strecket
Publicerad

Regeringens beslut att sälja delar av sitt aktieinnehav i banken Nordea är välkommet. Men istället för att bara sälja en liten del av innehavet, och använda pengarna till att betala av på statsskulden, borde finansmarknadsminister Peter Norman (M) våga tänka i nya banor. Sälj samtliga aktier i Nordea och dela ut pengarna direkt till medborgarna. Ge fler svenskar en chans att uppleva den frihet och trygghet som en sparad slant på banken ger. Det vore en frihetsreform som heter duga.

Finansdepartementet har meddelat att uppemot 255 miljoner aktier ska säljas i nuläget. Beräknat på dagens kurs skulle försäljningen, fördelat på varje svensk medborgare, innebära drygt 2 000 kronor i plånboken. Om regeringen däremot sålde av samtliga aktier, knappt 800 miljoner stycken, skulle varje medborgare, ung som gammal, få ett tillskott på 6 700 kronor.

Annons
Annons
Annons