Annons
X
Annons
X

Ge pengarna från Nordea till folket

Svenska staten borde sälja ut hela sitt innehav i Nordea och dela ut pengarna till svenska folket. Det skulle innebära ett tillskott i hushållskassan på 6700 kronor, en inte försumbar summa för många som inte har några besparingar. Det skriver Philip Lerulf, Timbro.

Regeringens beslut att sälja delar av sitt aktieinnehav i banken Nordea är välkommet. Men istället för att bara sälja en liten del av innehavet, och använda pengarna till att betala av på statsskulden, borde finansmarknadsminister Peter Norman (M) våga tänka i nya banor. Sälj samtliga aktier i Nordea och dela ut pengarna direkt till medborgarna. Ge fler svenskar en chans att uppleva den frihet och trygghet som en sparad slant på banken ger. Det vore en frihetsreform som heter duga.

Finansdepartementet har meddelat att uppemot 255 miljoner aktier ska säljas i nuläget. Beräknat på dagens kurs skulle försäljningen, fördelat på varje svensk medborgare, innebära drygt 2 000 kronor i plånboken. Om regeringen däremot sålde av samtliga aktier, knappt 800 miljoner stycken, skulle varje medborgare, ung som gammal, få ett tillskott på 6 700 kronor.


Ett försumbart belopp? Inte alls.

Annons
X

I ett land där många av oss ser miljonärer bakom snart varenda husknut kan summan av naturliga skäl framstå som försvinnande liten. Det är ju trots allt länge sedan snittpriset på en svensk villa passerade miljongränsen. Men bortse från marknadsvärdet på bostaden, räkna bort skulden till banken och det visar sig plötsligt att de flesta svenskar saknar en förmögenhet. Glöm sedan det uppbundna pensionskapitalet, som betyder mycket litet i vardagen, och man finner att det är skralt i de flesta hushållskassor. Trots att Sverige är ett mycket rikt land är vi som lever här inte särskilt välbärgade.

Detta får konsekvenser i vardagen. Enligt SCB-statistik från 2007 kunde 14 procent av den vuxna befolkningen inte få fram 14 000 kronor på en vecka. Siffror från Länsförsäkringar 2010 bekräftade bilden av ett folk på marginalen. Hela 22 procent klarar inte av en plötslig utgift på 5 000 kronor.

En knaper vardagsekonomi leder till minskad trygghet och ökad ofrihet. Utan en sparbuffert begränsas vårt handlingsutrymme i livet. Vi avstår från att bryta upp från illa fungerande arbetsplatser och vi står handfallna om familjen eller vännerna ber om ekonomiskt stöd. För att få vardagen att gå runt är många hänvisade till dyra korttidskrediter med sms-lån som det tydligast varnande exemplet. Bilden är dyster, men en skildring av verkligheten som alltför många känner igen sig i.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den borgerliga regeringen har nu ett gyllene läge att förändra situationen. Sälj samtliga aktier i Nordea och överför förtjänsten till dem som behöver pengarna allra mest, medborgarna. Det skulle ge alla en grundplåt att bygga sig en egen trygghet på.

  PHILIP LERULF

  arbetar på Timbro och bloggar på Folkkapitalism.nu

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X