Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Erica Treijs: Ge oss e-böckernas stormarknad nu

(uppdaterad)

Jag kan läsa. På papper, på läsplattor, dator eller i mobilen. Hur jag konsumerar text och bild spelar allt mindre roll, även om det digitala användandet stadigt ökar. Utbud och tillgänglighet blir däremot allt mer väsentligt.

Just nu hyllas läsande i alla dess former på den mest kommersiella av bokens alla arenor: Bokmässan i Göteborg, medan e-boksdiskussionen fortfarande står och stampar. Och då har Sverige enligt nätuppfinnaren Tim Berners-Lees webb-index världens mest uppkopplade befolkning.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det viktiga är att vi läser och är beredda att betala rimligt för vår konsumtion. Medan ni som ger ut böcker måste kunna tillhandahålla ett fullgott digitalt utbud utan förbehåll och som kan jämföras med det cellulosabaserade. Vi bokkramare både kan och vill sedan välja själva hur vi ska ta till oss en berättelse – och på vilken plattform det ska ske.

  Annons
  X

  Föreställ dig scenariot att det är semesterdags. Biljetter av den billiga typen där varje extra väska kostar en förmögenhet att frakta är inhandlade – och där ett enda överviktskilo är lika med en ekonomisk härdsmälta. På nattduksbordet tornar dock traven upp sig. Den oöverstigliga under jobbveckorna. Den oemotståndliga när det nalkas ledighet. Böckerna. Möjligheten att fly in i en annans liv om ditt eget skulle gå på tomgång, den svindyra resan till trots. Och så klassikerna som måste forceras just under denna period. Nyheterna också, alla de böcker som du köpt för att hinna läsa samtidigt som de debatteras i medierna. De måste med.

  Lösning: Läsplatta.

  Eller så får du äntligen chansen att luffa runt utan direkt mål, resa lätt, kanske sova på en strand. Njuta av livet i största allmänhet. Strunta i nyhetsflödet, undvika kontakt med din vanliga skitvardag. Öppna sinnet för nya relationer. Men en eller annan litterär utflykt önskas. På ett tåg eller en buss långt från civilisationen.

  Lösning: Pocketböcker.

  Kanske är du istället en av dem som tycker att det tjatas väldigt mycket om resor. Som på inget sätt tänker förflytta dig ur den egna trygga vardagslunken. Har man skapat en borg så måste man hålla fast vid den. Leva bland minnen och det som ingen kan ta ifrån en. Men så vill du ändå utmana intellektet. Och kanske våga dig på något annat än biografier, eller inte. Nåja, det bästa i din värld är i vilket fall för länge sedan uppfunnet, skrivet och upplevt.

  Lösning: Inbundna böcker.

  Även om de svenska bokjättarna hävdar att de satsar på e-boken och den purfärska Litteraturutredningen vill öka även det digitala läsandet (främst via bibliotekslån), så talar siffrorna sitt tydliga språk. 2011 såldes drygt 57000 e-böcker enligt Elib mot 70 miljoner fysiska exemplar.

  Det är dags att ni öppnar en ordentlig stormarknad för e-böcker. Vi vill bara kunna läsa, allt och överallt. Hur svårt kan det vara?

  Mer från bokmässan

  SvD.se:s liveblogg svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X