Annons
X
Annons
X

”Ge inte kommunerna monopol på sopor”

Att begränsa möjligheten att driva återvinningsbolag vore ett stort ingrepp i den grundlagsfästa näringsfriheten. Om något så borde vi gå åt motsatt håll och liberalisera även inhämtningen av hushållsavfall, skriver Christofer Fjellner (M) i en replik.

[object Object]
Christofer Fjellner (M) Foto: Fredrik Persson/TT

REPLIK | AVFALL

Vårt hushållsavfall har blivit en handelsvara och det sorterade avfallet är numera en värdefull resurs.

Ett antal kommunpolitiker skriver på SvD Näringsliv (15/2) att de vill monopolisera all avfallshantering. Låt oss inledningsvis konstatera att Sverige är en framgångssaga när det kommer till återvinning. Visst finns det utrymme för förbättring men Sverige tillhör återvinningstoppen. Återvinningsgraden för pappersförpackningar var under 2014 på närmare 80 procent vilket med råge överträffar återvinningsmålet. 1998 var motsvarande siffra 37 procent.

Tiden är förbi då avfall bara sågs som en belastning. Sopor ses allt mer som en tillgång och fler vill ha del av avfallet, det är en självklar del av den cirkulära ekonomin. Därför är det inte förvånande att ett antal kommuner nu inleder kampen om dina sopor.

Annons
X

**Vårt hushållsavfall **har blivit en handelsvara och det sorterade avfallet är numera en värdefull resurs. Sverige importerade 2014 över 2,3 miljoner ton avfall som bland annat används till att producera värme och grön energi. Det är i grunden bra, Sverige har en effektiv och miljövänlig sophantering till skillnad från till exempel Italienska soptippar. Det visar också på sopornas värde. Att svenska kommuner nu försöker göra sig av med konkurrenter genom att stänga dem ute från marknaden med krav på nya lagar är däremot skräppolitik.

I Sverige har vi i mer än trettio år förbättrat den offentliga sektorn genom att konkurrensutsätta verksamheter och liberalisera gamla monopol. Därför oroar det nu när kommunpolitiker gör klart att de inte är nöjda med den ensamrätt på insamling av hushållsavfall som de redan har och vill ha mer.

Att begränsa möjligheten att driva återvinningsbolag vore ett stort ingrepp i den grundlagsfästa näringsfriheten. Om något så borde vi gå åt motsatt håll och liberalisera även inhämtningen av hushållsavfall. För det är faktiskt en märklig ordning att det är kommunen och inte du som har rätt att bestämma vem som ska hantera dina sopor. Soporna är ju trots allt just dina. Att även inskränka etableringsrätten och rätten att tillhandahålla tjänster strider dessutom mot EU-rätten. Och om det inte räcker med att förslaget strider mot såväl svensk grundlag som mot EU-rätten så strider det faktiskt mot sunt förnuft.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Konkurrens på en fri marknad har visat sig vida överlägset detaljstyrande politiker när det kommer till att tillhandahålla tjänster av hög nivå till ett rimligt pris. Därför måste vi stå upp för friheten att tillhandahålla avfallstjänster. En monopolisering skulle straffa alla de kommuninvånare som tvingas betala en högre nota till följd av en mindre effektiv avfallshantering.

  Det finns många företag som gör ett bra jobb för att säkerställa att vi på ett miljövänligt och kostnadseffektivt sätt tar hand om vårt avfall, låt oss inte dra undan mattan för dem.

  Christofer Fjellner (M)

  Europaparlamentariker

  Annons

  Christofer Fjellner (M)

  Foto: Fredrik Persson/TT Bild 1 av 2
  Foto: Maja Suslin/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X