Annons

Ge inte efter för gruvlobbyn

Sverige ska bli Europas nya råvaruskafferi. På tio år ska vi utvinna så mycket mineraler som möjligt innan konkurrensen hårdnar. Så låter det på dialogmötena om utökad mineralutvinning, skriver Salomon Abresparr, Fältbiologerna, och Mattias Harr, Sáminuorra, som vill se en hållbar mineralstrategi.

Publicerad

I morgon, tisdag, hålls det fjärde och sista dialogmötet i en serie som pågått under hösten om en utökad mineralutvinning i Sverige. Intresset är stort från utländska företag som vill utvinna mineraler ur Sveriges jordskorpa. För att underlätta detta håller regeringen på att ta fram en ny mineralstrategi. Det handlar om flera hundra nya gruvprospekteringar som är på gång. På dessa dialogmöten talar man öppet om hur Sverige ska bli Europas nya råvaruskafferi och hur vi på tio år ska utvinna så mycket mineraler som möjligt innan konkurrensen hårdnar, exempelvis från Kina. Temat för tisdagens dialogmöte i Uppsala är hur man ska effektivisera miljöprövningar i samband med gruvetableringar och hur man lättare ska kunna bryta mineraler i kultur- och naturskyddade områden.

Nordkalks planer på att öppna Sveriges största kalkbrott i Ojnareskogen på norra Gotland har mött starka protester under sommaren. När Sveriges miljölagstiftning och rättssystem inte räckt till för att skydda världsunik natur och norra Gotlands dricksvatten har hundratals personer tvingats sätta sig framför de maskiner som hotat avverka skogen. Trots att Ojnareskogen och Bästeträsk är en planerad nationalpark ges tillstånd för kalkbrytning.

Annons
Annons
Annons