Annons

Ge förföljda en fristad i Sverige

Svenska kyrkan uppmanar svenska politiker och migrationsmyndigheter att stå upp för förföljda religiösa minoriteters rätt och möjlighet att söka en fristad i Europa, även i Sverige, skriver Antje Jackelén, Wanja Lundby-Wedin och Mats Hagelin.

Under strecket
Publicerad

En humanitär katastrof utspelar sig i norra Irak. Vi ser en skoningslös förföljelse av religiösa minoriteter. I staden Mosul har i princip hela den kristna delen av befolkningen fördrivits. För första gången sedan 400-talet firas det inte längre kristna gudstjänster i staden.

Den framryckande islamistiska milisen vill utplåna alla religiösa minoriteter – flera av dessa grupper har levt i regionen i tusentals år och tillhör områdets dna. Många människor har misshandlats och dödats. Över 1,5 miljoner människor bedöms vara på flykt. En FN-strategi är nödvändig för att kunna bygga fred och säkerhet i regionen, till att börja med genom skapandet av en skyddszon.

Antje Jackelén, Wanja Lundby Wedin och Mats Hagelin

Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON/TT OCH EWA ALMQVIST/IKON Bild 1 av 2

Den fruktansvärda situationen för utsatta yazidier (bilden), kristna, sufier, mandéer, turkmener och andra minoriteter får inte användas som ett slagträ för att polarisera mellan kristna och muslimer, skriver Antje Jackelén.

Foto: YOUSSEF BOUDLAL/REUTERS Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons