Annons

Ge ensamstående rätt till assisterad befruktning

I torsdags öppnade riksmötet. Vi vill uppmana riksdagens ledamöter att även ge ensamstående kvinnor rätt till assisterad befruktning på svenska sjukhus. Det kommande riksdagsåret bör bli startskottet för en mer inkluderande familjepolitik där KD inte får igenom sitt synsätt, skriver företrädare för RFSU och RFSL med flera organisationer.

Under strecket
Publicerad

För ett halvår sedan hölls en av det förra riksmötets mest otillfredsställande omröstningar på det sexualpolitiska och familjepolitiska området. Då sa riksdagen ja till socialutskottets förslag att avslå alla de motioner som lagts om att förändra lagen. En majoritet röstade för avslag, trots att det i realiteten sannolikt finns en övervikt i riksdagen för att genomföra en lagändring som gör det möjligt för ensamstående att få assisterad befruktning.

Förutom att S, V och MP lämnat in reservationer mot socialutskottets förslag till beslut hade hela åtta riksdagsledamöter från regeringspartierna själva motionerat om att förändra lagen. Det är inte särskilt sannolikt att dessa åtta är de enda från allianssidan som är för en förändring. Trots detta vann socialutskottets avslagsförslag. De åtta röstade i praktiken emot sina egna motioner.

Annons
Annons
Annons