Annons
X
Annons
X

”Ge ensamkommande en ny chans”

Ensamkommande ungdomar som blivit ­åldersbedömda enligt den äldre rutinen borde få möjlighet att prövas enligt den nya, mer rättssäkra metoden. Annars riskerar vi att utvisa minderåriga bara för att de råkade hamna i systemet vid fel tidpunkt, skriver Anders W Jonsson och Johanna Jönsson (C).

Svenskt flykting­mottagande
Foto: Fredrik Sandberg/TT

DEBATT | ENSAMKOMMANDE UNGA

De senaste veckorna har tre ensamkommande afghanska ungdomar tagit livet av sig. Många fler har försökt eller uppvisar andra former av självskadebeteende. Personal på HVB-hem tar extra rundor in i pojkarnas rum på natten för att se att de fortfarande lever. Vi kan inte som politiker bara se på medan det här händer, utan måste hitta sätt att hjälpa några av de mest utsatta människorna i vårt land.

Den främsta bakgrunden till otryggheten ligger i regeringens tillfälliga lagstiftning, som skadar både ensamkommande och splittrar familjer. Otryggheten förstärks av de åldersuppskrivningar som Migrationsverket gör.

Sedan förra våren har Migrationsverket skrivit upp många i ålder. Det har skett efter de tidigare ­rutiner som funnits. De som har bedömts vara över 18 år har som resultat oftast fått utvisningsbeslut. I lördags bestämde Migrationsverket att inga nya beslut ska tas när åldern är oklar förrän de medicinska ålders­bedömningarna kommer igång igen. Rättsmedicinalverket har tagit fram en mer säker hantering och ska i stor skala börja genomföra medicinska åldersbedömningar. Det är en bra sak. Med mer och bättre kunskap om åldersbedömningar så blir prövningarna mindre godtyckliga och mer rättvisa. Bedömningarna ska också genom­föras tidigare i asylprocessen.

Annons
X

De ungdomar som fått ett lagakraftvunnet beslut och där ålderbedömning gjorts enligt den äldre ­rutinen borde få möjlighet att prövas enligt den nya, mer rättssäkra metoden. Annars riskerar vi att utvisa minderåriga – bara för att de råkade hamna i systemet några månader innan svenska myndigheter fick en fungerande modell för åldersbedömning på plats. Det är inte rättssäkert.

Mer behöver dock göras för att öka tryggheten för de ungdomar som befinner sig i asylprocessen eller som fått lagakraftvunna beslut.

 •  Ensamkommande ungdomar befinner sig i en svår kris, oavsett om de befinner sig i asylprocessen ­eller om de fått beslut om utvisning. De måste få samma psykosociala stöd från samhället som ­andra ungdomar som hamnar i svåra kriser.
 •  Ungdomar som skrivs upp till mellan 18 och 21 års ålder ska få vara kvar i sin kommun medan avslagsbeslutet överklagas. Det ökar trygg­heten att inte ryckas upp från den kända miljön. Kommunen ska inte heller förlora sin rätt till ersättning från staten.
 •  Den som har jobb i Sverige måste få stanna. Vi vill ta bort kravet på att man måste ha jobbat i minst fyra månader för att få byta spår. Männi­skor som arbetar bidrar till vårt välstånd. Vi behöver därför också se över fler möjligheter till stipendier för studier.
 •  Se till att kommunerna har kunskap och förutsättningar att hantera ungdomar med psykisk ohälsa, genom regler som förbättrar socialtjänstens kapacitet och att ge ett samordnande ansvar för asylsökandes liv och hälsa.
Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Med de här ändringarna skulle situationen förbättras avsevärt och många desperata ungdomar skulle kunna återfå hopp och trygghet. Sveriges migrations­politik ska vara välordnad. Alla som har sökt asyl kan inte få uppehållstillstånd. Men ingen ska behöva begå självmord på grund av osäkra processer eller en otrygg miljö. Vi har som politiker ett stort ansvar att värna de mest utsatta människorna i vårt land.

  Anders W Jonsson

  gruppledare och socialpolitisk talesperson (C)

  Johanna Jönsson

  migrationspolitisk talesperson (C)

  Anders W Jonsson och Johanna Jönsson. Foto: Jonas Ekströmer/TT
  Annons
  Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 2

  Anders W Jonsson och Johanna Jönsson.

  Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X