Annons

Erika Hallhagen:Ge ditt barn kvalitativ skärmtid

Skjut tamponger mot dina fiender, lär dig koda med hjälp av Star Wars och förstå exakt hur gigantiskt vårt solsystem är. Erika Hallhagen väljer tre digitala favoriter.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 3
Bild 2 av 3
Bild 3 av 3

Vi gör alla på olika sätt. Några begränsar sina barns skärmtid till endast helger, eller kanske en timma per dag. Andra ser mobilen som ett sätt att överhuvudtaget få ihop vardagen. Min fyraårings avvänjning efter jullovets spel- och filmorgier hade paralleller med Joaquin Phoenixs avgiftning i Johnny Cashs-filmen "Walk the line". Men om vi intar rollen som en inte alltför moraliserande vuxen, en som inser att hon själv skulle vara rätt så lysande i rollen som abstinensdarrande missbrukare om någon försökte beslagta den egna mobilen. Vad finns det då för sajter och appar som man med gott samvete kan låta sina barn ägna sig åt? Ganska snabbt kan det konstateras att det inte är mängder, men att Sverige ligger långt framme vad gäller funktionalitet, utseende och vettigt innehåll. Två bra internationella sajter är kids.nationalgeographic.com och sesamestreet.org. På den sistnämnda kan även yngre barn jobba upp sin klickförmåga och lära sig räkna och skriva plus få en grundkurs i engelska.

Det finns många paralleller till Barnkanalens hemsida - den svenska Public service-sajten är en sådan som man skulle kunna lämna sitt barn framför en hel dag. Här finns spel i varierande svårighetsgrad, man kan testa sina kunskaper i "Vi i femman-quiz", göra en egen tidsresa i det oerhört välgjorda Julkalender-spelet eller hjälpa Byggare Bob att bygga en fontän. Om man inte hellre binge-tittar på alla "Pax"-avsnitt eller pysslar med "Fixa rummet". Ännu bättre för det dåliga samvetet är SR:s barnsajt Radioapan - det finns något oerhört tillfredsställande med att ens barn lyssnar på sagor (vilket man också kan göra i SR:s app). "Så här var det när mamma var liten, då kunde man inte titta på tv när som helst, då fick man sätta på bandspelaren istället och måla en teckning samtidigt". Nu är inte Barnapan på något vis en nostalgisk sajt, bakåtsträvaren vänder sig istället till Öppet arkiv där man både kan finna "Anita & Televinken" och "Teskedsgumman". Sveriges radios sajt passar de yngsta barnen, testa till exempel gissa ljudet-spelet där det gäller att para ihop rätt bild med rätt ljud. Radioapans röst lotsar den unga besökaren vidare på sidan. Saknas wifi är annars Toca Bocas ochSago Minis appar att rekommendera för de yngsta.

Annons
Annons
Annons