Annons

Ge de papperslösa amnesti

Ibland kräver omständigheterna att man i medmänsklighetens namn lägger stelbena regler åt sidan. Att deportera tiotusentals människor som har etablerat sig med jobb och familj i Sverige är fel väg. De papperslösa bör i stället få amnesti, skriver Per Ankersjö och Stina Bengtsson (C).

Under strecket
Publicerad

Sverige har en unik position i världen som en nation som skyddat människor eller upplåtit sitt samhälle som tillflyktsort för människor som varit i nöd. Raoul Wallenberg, Folke Bernadotte och Harald Edelstam är namn som för alltid kommer att klinga positivt runt om i världen. Få personer tycker att det var fel av dessa frihetshjältar att sätta regler och konventioner åt sidan för att i konkret handling stå upp för människovärdet. Behovet av Sverige som framgångsland på detta område är knappast mindre i dag.

I vårt land lever tiotusentals människor i permanent rädsla för att deras liv, när som helst, ska stanna upp och att hela deras tillvaro ska raseras. Utan något grundläggande skydd eller någon långsiktig trygghet sliter Sveriges papperslösa för att få livet att gå ihop med jobb, bostad och familj. Blir de lurade av en arbetsgivare har de ingen möjlighet att kräva sin rätt. Blir de misshandlade eller rånade vågar de inte gå till polisen.

Annons
Annons
Annons