Annons

Ge bort en flaska vin i julklapp

Vin kan vara en utomordentlig sista-minuten-lösning i julstressen. Välj vinet utifrån mottagaren och lägg ner extra kärlek på förpackningen så blir det en fin klapp.

Under strecket
Publicerad
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1
Foto: COLOURBOX

DRYCKESKLAPP

Champagne är ett utmärkt julklappsvin – de flesta älskar ju champagne. Det skänker den där sköna känslan som inget annat vin riktigt gör. Vill du satsa en tusenlapp är Cuvée Sir Winston Churchill absolut bästa alternativet just nu (se nedan).

Eller varför inte två flaskor för ungefär samma peng i form av årgångschampagnen Comtesse Lafond Brut Vintage, 440:-, 1998, Champagne, Frankrike, 90164. Den har en härlig, lång rostad brödig ton och grapeig eftersmak och är en perfekt matchampagne. En annan mycket trevlig flaska ge-bort-bubbel är Ca’ del Bosco Cuvée Prestige. Ett italienskt bubbelvin gjort enligt champagnemetoden (se nedan).

En kul presentidé är också att ge till exempel tre flaskor – en som ska drickas om ett år, en om fem år och en om tio. Skriv små lappar och sätt på flaskorna – ”får ej drickas före 2015”.

Annons
Annons

Exempel på en sådan svit kan vara (år 1) Terre da Vino Barbaresco, 150:-, 2006, Barbaresco, Italien, 94808, (år 5) Brancaia Ilatraia, 399:- 2007, Maremma Toscana, Italien, 94527 och (år 10) Viña Pedrosa Reserva, 279:-, 2006, Ribera del Duero, Spanien, 94633.

Eller köp några flaskor av samma sort – gärna någon av ovanstående – och uppmuntra mottagaren att testa en flaska per år. Det är spännande att följa ett vins utveckling och se vad som händer med doft och smak när vinet mognar.

Vet du inte vad du ska ge bort, och vill du dessutom låta det hela bli en liten överraskning för mottagaren, kan en vinprenumeration vara något att kolla närmare på. Både www.australianwineclub.se och www.winefinder.se erbjuder prenumerationer på mixade vinlådor som kommer hem till mottagarens dörr. Lite extra spännande med detta är att man får prova nya viner hela tiden – och vem vet, kanske får man njuta sådant som man normalt inte skulle fastna för på Systembolagshyllan.

Vill du lyxa till presenten ytterligare kan du köpa silkespapper att rulla in flaskan i, kanske också försluta den med ett lackat sigill. En fin trälåda är också en trevlig presentförpackning, finns bland annat i vinpresentbutiker. Vill du ge bort fler flaskor i en trälåda kan du också fråga på Systembolaget om de har några gamla trälådor över.

En annan trevlig present är en riktigt bra korkskruv. Det finns alldeles för många dåliga korkskruvar ute i de svenska kökslådorna. Den bästa, om ni frågar mig, är kanske också den enklaste – Pulltexs Pulltap’s. En vanlig kyparmodell men med en liten specialfunktion så att korken kan dras ut i två steg. Bra då korken kan dras ut rakt och inte riskerar att böjas och gå av. Dessutom blir hävstångseffekten bättre, vilket gör att det blir lättare att dra ut hårt sittande korkar. En enklare modell av denna finns att köpa på Systembolaget, men det finns finare varianter i vinpresentbutiker och välsorterade köksbutiker.

Annons
Annons

7 trevliga julklappsviner

Betyg: 6 av 6

Cuvée Sir Winston Churchill

1028:-, 1999, Champagne, Frankrike, 7548, Mousserande Vita

Trevlig lyxpresent och godaste lyxskumpan just nu. Fyllig och rik guläpplig smak med tydlig rostad brödjästig ton i både doft och smak. Kan lagras eller drickas nu, gärna till mat med lite syrlighet.

Betyg: 5 av 6

Gosset Grande Réserve

399:-, Champagne, Frankrike, 90162, Mousserande Vita

Gosset är alltid en favorit hos mig, dessutom med en snygg och presentig flaska. Trevlig rund doft som samtidigt är frisk och fräsch. Mogen äpplig doft och smak blandas med grapeig frisk syrlighet.

Betyg: 5 av 6

Ca' del Bosco Cuvée Prestige

235:-, Franciacorta, Italien, 94894, Mousserande Vita

Spännande och inte minst gott vin till den som normalt dricker champagne. Här en italiensk variant med härliga rostade brödtoner och omogen äpplig syrlighet.

Betyg: 5 av 6

Jurtschitsch Zöbinger Heiligenstein Riesling

179:-, 2009, Kamptal, Österrike, 94789, Vita Friska & Fruktiga, Torra

Detta vin vill jag ha i strumpan, men så älskar jag också krispiga svala österrikiska viner som blandar solmogen aprikoston med läskande päronfriskhet och grapeig syrlighet.

Betyg: 5 av 6

Roda Reserva

269:-, 2006, Rioja, Spanien, 99916, Röda Kryddiga & Mustiga, Kan Lagras

Ett tryggt val är Rioja – som de flesta gillar. Men här en så kallad modern rioja (mer fruktiga bärtoner och mer rostade fat) som kan vara kul för mottagaren att prova.

Betyg: 5 av 6

Domaine Mathieu Châteauneuf-du-Pape

298:-, 2007, Châteauneuf-du-Pape, Frankrike, 94638, Röda Kryddiga & Mustiga, Kan lagras

Till vinsamlaren som gärna ser att hans viner får vila en stund i källaren är ett klassiskt påvevin perfekt. Kryddigt mörkbärigt vin som bara blir bättre med åren.

Betyg: 5 av 6

Moscatel Roxo

189:-, 2002, Setúbal, Portugal, 90094, Starkvin

Perfekt vin till den sötsugne, dessutom gott till juliga desserter med nötter och torkad frukt, eller choklad med apelsin. Vacker gyllenorange färg, söt torkad fruktton och avslutande apelsinsyrlighet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons