Annons
X
Annons
X

Gazprom i Putin-intervju: Rekordexport till EU 2016

Den ryska gasexporten till Tyskland och till andra europeiska länder förväntas nå rekordhöga nivåer i år. Det tror Gazproms vd, Aleksej Miller. Men samtidigt kan gasjättens intäkter krympa.

Rysslands president Vladimir Putin har ställt frågor till Gazproms vd Aleksej Miller om gasproduktionen ökat eller minskat och vilka utmaningar som väntar.

Rysslands president Vladimir Putin har ställt frågor till Gazproms vd Aleksej Miller om gasproduktionen ökat eller minskat och vilka utmaningar som väntar. Foto: Sylvain Oliveira/Alamy, Sergei Karpuklin/AP

Trots rekordhög export, är prognosen att intäkterna för Gazprom landar under 28 miljarder dollar i år. Det är i så fall den lägsta nivån sedan 2004.

Tidigare i veckan hölls ett möte mellan Rysslands president Vladimir Putin och Gazproms vd Aleksej Miller, där Putin ställde frågor om huruvida gasproduktionen har minskat eller ökat, och vilka utmaningar som väntar gasjätten framöver.

Det visar sig att medan gasintäkterna rasar, väntas exporten av rysk gas nå rekordhöga nivåer under 2016.

Annons
X

Gasexporten till Tyskland och till andra europeiska länder förväntas öka. Sedan början av året har gasleveranserna till Tyskland ökat med 44 procent. I Italien har de ökat med 42 procent, och i Frankrike med hela 73 procent.

Allt det här berättar Aleksej Miller för Putin i det referat som Kreml har skickat ut.

Det finns dock andra uppgifter som är dystrare – som inte målar upp 2016 i lika ljusa färger. Första kvartalet i år, jämfört med samma period i fjol, har priset på gas sjunkit med 37 procent i Europa, enligt vad Gazproms styrelseordförande Viktor Zubkov meddelade den 20 januari.

Gazproms gasintäkter kan krympa till 28 miljarder dollar i år, lägsta nivån sedan 2004, om oljepriset i genomsnitt ligger kvar på cirka 35 dollar fatet, visar Bloomberg Business beräkningar, som är baserade på tidigare prognoser från Gazprom och ryska finansdepartementet.

Ungefär en tredjedel av Europas gas kom från Gazprom förra året. Enligt tidigare prognoser förväntades gasexporten till Europa öka med drygt två procent under 2016, och sedan växa ytterligare fram till 2018.

Överhuvudtaget är bilden av statsägda Gazprom något splittrad. Å ena sidan är Gazprom Rysslands största företag, å andra sidan har gasjättens dominans på marknaden minskat sedan finanskrisen 2007.

Hur har då ekonomin sett ut de senaste åren?

2008 var Gazprom ett av världens mäktigaste företag, med ett börsvärde på 367 miljarder dollar, enligt en studie av Financial Times.

I april 2014 rapporterade Bloomberg Business News att inget annat toppföretags intäkter har rasat lika snabbt.

I augusti 2015 noterades ett börsvärde på 51 miljarder dollar – en kollaps med mer än 300 miljarder dollar jämfört med 2008.

Enligt vd Aleksej Miller producerade Gazprom 418,5 miljarder kubikmeter gas under 2015, vilket också är en minskning jämfört med 2014.

Men i samtalet med Putin berättar Aleksej Miller att det inte finns någon tvekan om att man ska bygga nya gasledningar till nordvästra Europa. Nu finns de ekonomiska incitamenten, och en växande efterfrågan, enligt Aleksej Miller.

Gazprom vill även bygga gasledningen Poseidon, och pumpa rysk gas via Svarta havet, förbi Grekland till Italien. I Italien tvistas det, både bland politiker och i media, om landets inblandning i avtalet. Ledningen kan komma att transportera upp till 12 miljarder kubikmeter gas, slog Aleksej Miller fast.

Håll dig uppdaterad med SvD Näringslivs nyhetsbrev: Anmäl dig här

Annons

Rysslands president Vladimir Putin har ställt frågor till Gazproms vd Aleksej Miller om gasproduktionen ökat eller minskat och vilka utmaningar som väntar.

Foto: Sylvain Oliveira/Alamy, Sergei Karpuklin/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X