Annons
X
Annons
X

Gazavåld avtar efter nästan 120 döda

Efter 116 palestinska och 3 israeliska dödsoffer trappas Gazavåldet ned för denna gång - utan att någon uppnått vad de önskade. De palestinska raketerna fortsätter att komma, Israel hotar med fler motattacker.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)
Foto: SEBASTIAN SCHEINER

Efter intensiva strider, anfall och motanfall över helgen bekräftade Israel på måndagsmorgonen att den militära verksamheten i Gazaremsan ”trappas ned”.

– Nästan alla våra styrkor har redan återvänt till Israel, sade en militär talesman till AFP.

Men premiärminister Ehud Olmert vill hålla alla dörrar öppna.

Annons
X

– Vi är mitt uppe i striden. Vad som hände de senaste dagarna var ingen engångshändelse, sade han inför ett parlamentsutskott i Jerusalem enligt en regeringstalesman.

Både han och den islamistiska Hamasrörelsen tros efter de senaste dagarnas blodbad ha letat efter ett sätt att avsluta våldet utan att förlora ansiktet, särskilt som USA:s utrikesminister Condoleezza Rice i morgon landar för att se hur det går med fredsprocessen.

Sedan det senaste våldsutbrottet började i mitten av förra veckan räknar palestinierna till 116 döda. Minst hälften av dem tros ha varit stridande, men över 20 barn och många andra civila har också förlorat livet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På den israeliska sidan har tre liv krävts, varav ett civilt.

  FN-chefen Ban Ki-Moon och många omvärldsröster har fördömt såväl de palestinska raketangreppen mot Israel som Israels militära svar.

  Den palestinske presidenten Mahmud Abbas har i protest brutit sina kontakter med Israel, och frågan är nu om Condoleezza Rice lyckas återuppliva åtminstone skenet av en fredsprocess.

  Gaza TT-Reuters

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SEBASTIAN SCHEINER Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X