Annons

Gazas ekonomi drabbas hårt av kriget

Drivor av vit aska täcker fabriksgolvet. Den är kompakt och oljig och ger ifrån sig en kväljande, sötaktig lukt. Detta är vad som händer med mjöl och kakao när det brinner. I Al Awdafabriken i Deir al Balah, söder om Gaza City, tillverkades till helt nyligen kex, choklad, glass och chips.

Publicerad

Vd:n Mohammed Al Telbani byggde upp företaget från grunden. Han föddes i flyktinglägret Maghazi och fick som ung man idén att börja tillverka konfekt. Han började med att göra sesamkrokant i sitt eget kök, som han sålde på gatan. Så småningom utvidgade han med några maskiner och ett par anställda. Trettiofem år senare var företaget det största i Gaza med nästan 500 anställda. Sedan kom sommarens krig mellan Israel och Hamas.

Al Telbani har inget svar på varför Israels armé förstörde fabriken. De attackerade den under flera dagar, med bomber och stridsvagnsgranater, tills en stor brand bröt ut i lagret för vegetabiliskt fett. Skadegörelsen uppskattas till 25 miljoner dollar. Vad som ska hända med de anställda är ovisst. Al Telbani har svårt att förstå hur en fabrik som tillverkar sötsaker kunde utgöra ett hot mot Israel, eller hur det kan vara i deras intresse att ännu fler blir arbetslösa i Gaza.

Fiskhandel i Gazas hamn. Israel tillåter bara fiskarna att gå ut sex sjömil från stranden.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 6

Al Awdafabriken attackerades under flera dagar, med bomber och stridsvagnsgranater, tills en stor brand bröt ut i lagret för vegetabiliskt fett.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 2 av 6

Al Awdafabriken, som tillverkade sötsaker, totalförstördes av Israels bomber. Vd:n Mohammed Al Telbani byggde upp företaget från grunden.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 3 av 6

Al Awdafabriken i Deir al Balah, söder om Gaza City, , tillverkades till helt nyligen kex, choklad, glass och chips. Nu bombad och sönderbränd.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 4 av 6

Fiskmarknaden vid Gazas hamn.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 5 av 6

Gazas fiskehamn. Fiskaren Ahmad Esaide kan varken glädja sig åt de höga priserna eller de rikliga fångsterna för han vet att Gazas vatten snart kommer att vara utfiskade igen.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 6 av 6
Annons
Annons
Annons
Annons