Annons

Gazarapport åter i hetluften

FN:s människorättsråd tog igår åter upp den ­omdebatterade Goldstone­rapporten. FN-chefen Ban ­Ki-Moon uppmanas nu av ­palestinierna att övervaka att Israel och Hamas utreder anklagelser om krigsbrott ­under Gazakriget i vintras.

Publicerad

Kontroversen kring den laddade Goldstonerapporten fortsätter. Två veckor efter att den palestinska myndigheten till mångas förvåning dragit tillbaka sitt stöd för en resolution om rapporten, ligger den åter på FN:s bord. Påtryckningar från USA uppges ha legat bakom beslutet att backa från resolutionen, och skjuta på hanteringen till FN-rådets nästa session våren 2010.

Men efter vrede och besvikelse bland många palestinier har FN omvärderat situationen, och igår togs Goldstonerapporten åter upp av de 47 medlemmarna i FN:s människorättsråd i Genève. En omröstning om en ny resolution, stöttad av Pakistan, Egypten och Nigeria, väntas idag. FN:s människorättskommissarie Navi Pillay gav igår sitt stöd för rapporten, som pekar ut både israeler och palestinier som krigsförbrytare.

Annons
Annons
Annons
Annons