Annons
X
Annons
X

Gay i finansmeckat

Walter Schubert är gay på börsgolvet – den första mannen som klev rakt ut ur garderoben bland mäklarna på New York börsen.
– Det var det mest skrämmande jag gjort i hela mitt liv, säger han till SvD Näringsliv.

[object Object]
Walter Schubert kom ut som gay för 15 år sedan och beskriver börsgolvet som grabbarnas klubb. Enligt vad han känner till har ingen annan kommit ut som gay. ”Varför skulle dom? De såg hur jag blev behandlad. De vet att det blir svårare att tjäna pengar”, säger han. Foto: KATARINA ANDERSSON, AP

NEW YORK Han var populär och smart med rätta grabbiga jargongen. Tjänade massor med pengar på dagarna, festade loss med kollegor och utvalda kvinnor på nätterna. Det var limousiner, lyxrestauranger, champagne-bubbel och trendiga klubbar.

Det fanns bara ett problem. Walter Schubert släpade runt på en hemlighet: Han var gay.

– Jag levde en lögn. Och visste att det var mer sannolikt att få äta lunch med påven än att fortsätta tjäna pengar på Wall Street om jag kom ut som homosexuell.

Annons
X

På lördag är det exakt 40 år sedan det historiska bråket mellan bögar, transor och poliser ägde rum på en bar i West Village, New York. Det så kallade Stonewallupploppet blev upptakten till den moderna gayrörelsen.

För första gången någonsin slog transor och bögar tillbaka, reagerade med raseri på polisens trakasserier.

Mycket har hänt sedan dess. Gayrättigheter har sakta fått fäste och gayfrågor mer utrymme. Inte minst på Wall Street.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När gayorganisationen Human Rights Campaign tar tempen på gayvänligheten hos USA:s 500 största företag får bank- och finansvärlden toppbetyg. De är näst bäst efter advokatbyråerna. Betyget speglar allt ifrån fördomsfri reklam till regler om sjukförsäkringar. Gayanställda med partners ska erbjudas samma förmåner som alla andra.

  På New York-börsen (NYSE) finns i dag en mångfaldsgrupp, som jobbar för att minoriteter på företaget (kvinnor, svarta och homosexuella) ska få en bättre situation. Häromveckan var det Handelskammaren för lesbiska och bögar som fick äran att ringa i klockan för börsens stängning. Det var ett tydligt och klart statement från börsledningen, ett smått historiskt ögonblick, ackompanjerat med glada applåder.

  Men för 15 år sedan, när Walter Schubert kom ut som gay på börsgolvet, var det ingen som applåderade.

  – Det var det mest skrämmande jag varit med om i hela mitt liv, säger han.

  Walter Schubert minns den gayfientliga jargongen som han försökt huka sig för i flera år och sedan ryktena som började surra. Schubert, är han bög, eller?

  En dag klev en av mäklarna fram och frågade rakt ut: Är du ett homo?

  – Det kändes som mitt hjärta stannade. Jag tittade upp i taket, ner i golvet och tänkte nu smäller det. Sen sa jag Yup. Jag är gay. Har du något problem med det?

  Exakt hur stora problem börsmäklarna hade när det gällde homosexualitet blev Walter varse.

  Han blev utfryst.

  Den viktiga informationen om olika aktiers förväntade toppar och dalar, som mäklarna delar med sig av, höll forna arbetskompisar plötsligt inne med. Det blev svårt att göra bra affärer. De andra mäklarna drog grova skämt bakom ryggen på honom och skvallrade för klienter om att de litade på någon som var homosexuell.

  Till slut tröttnade Walter. Och blev skitförbannad. Han ringde upp sin advokat och hotade sedan ledningen för börsen.

  – Om inte trakasserierna upphör inom 48 timmar stämmer jag röven av stället. I’ll blow the roof off this place!

  Walter Schuberts hot fungerade. Efter det fick han vara ifred.

  Han jobbade kvar på börsgolvet några år och startade sedan konsultverksamhet.

  Idag är NYSE är en av hans stora klienter och Schubert skämtar om att han gjort luften lättare att andas därinne.

  Men Walter Schubert beskriver ändå börsgolvet som en grabbarnas klubb och har inte banat väg för andra homosexuella, säger han. Såvitt han själv vet har ingen annan kommit ut efter honom.

  – Varför skulle dom? säger han och ler lite sorgset. De såg hur jag blev behandlad. De vet att det blir svårare att tjäna pengar.

  Men Walter Shubert ångrar absolut inte att han tog steget ut ur garderoben.

  – När jag kom ut som bög visade jag folket på börsgolvet att det fanns en sak som var viktigare än pengar: Att vara sig själv.

  Annons
  Annons
  X

  Walter Schubert kom ut som gay för 15 år sedan och beskriver börsgolvet som grabbarnas klubb. Enligt vad han känner till har ingen annan kommit ut som gay. ”Varför skulle dom? De såg hur jag blev behandlad. De vet att det blir svårare att tjäna pengar”, säger han.

  Foto: KATARINA ANDERSSON, AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X