Gävle låter Moose Dance härja fritt

Residens är inte en pampig landshövdingebostad i dansens värld. Men ett residens kan ge arbetsro för en grupp och chans att möta ny publik. På Gävle teater huserar Moose Dance Company i sju veckor. Fram växer ”Populärkultur”, ett kaxigt, proggigt verk med dans, musik och video.

Under strecket
Publicerad
Annons

Gävle Gävle teater är en 1800-talsklenod mitt i Rådhusesplanadens allé. Inne i den nyrenoverade 125-åringen finns affischer som vittnar om dess plats i svensk teaterhistoria, men också mer udda evenemang som varietén 1906 med ”tankeöfverföring” och ”orientalisk belysning”. Här har också vankats Cullbergbaletten, breakdans och inte minst nycirkus med den franska gruppen Cirque Invisible som dragit fulla hus (drygt 400 platser) vid sina tre gästspel.
Öppenheten för olika moderna scenkonstformer är en av anledningarna till att Gävle teater nu med stöd av Dansnät Sverige hyser ett så kallat residens för unga Moose Dance Company från Stockholm.

– Det passar bra eftersom scenen står tom innan säsongen kommit igång. Att vi är ”en sparv i tranedansen” i jämförelse med de andra större organisationerna i nätverket, är en fördel. Vi kan fatta snabba beslut och kommunen stöttar oss, säger Anders Weick.
Han är intendent på Gävle teater, det vill säga leder teaterföreningen som är medlem i Riksteatern och svarar för
gästspelsverksamheten. Vägg i vägg ligger Folkteatern Gävleborg, vars chef är Peter Oskarson.

Annons
Annons
Annons