Annons

Gåvan till styvsonen blev ”bygdens stolthet”

Fredriksbergs herrgård.
Fredriksbergs herrgård. Foto: Mikael Gustafsson/TT

I dag är det dags för en lokalhistorisk fråga, den här gången från Oskarshamn. I utkanten av staden ligger en mycket välbevarad gustaviansk herrgård, Fredriksberg, som enligt lokalpatrioter är bygdens stolthet. Vad är så speciellt med anläggningen? Hur länge har den funnits?

Under strecket
Publicerad

Fredriksbergs herrgård ligger på en fem meter hög stenterrass vid Döderhult i utkanten av Oskarshamn, inte långt från E22:an. Byggnaden, med sitt museum och sin restaurang, är ofta öppen för allmänheten, men guidning måste bokas i förväg. Att herrgården existerar beror på att en av 1700-talets stora svenska entreprenörer, brukspatronen och bergsrådet Peter Christopher Cederbaum (född Bauman, levde 1733–1795), på 1780-talet lät uppföra den som bröllopsgåva till sin styvson. Dessförinnan hade ett annat hus dominerat platsen, en sätesgård vid namn Solberga, som döpts om till Fredriksberg 1769.

Solbergagården, ett vitt hus i två våningar, finns fortfarande kvar på en kulle inte långt från herrgården. Cederbaums avsikt var att den adopterade styvsonen, ryttmästare Peter Reincke Cederbaum, och hans fru Maria Fredrika skulle erhålla en ståndsmässig bostad i den nyklassicistiska stil som var på modet under Gustav III:s regeringstid. Olyckligtvis avled Peter redan 1785, vid 29 års ålder, innan herrgården var färdigbyggd, men olika grenar av släkten behöll byggnadskomplexet och egendomen ända tills Fredriksberg övertogs av Oskarshamns kommun.

Matsal på Fredriksbergs herrgård.

Foto: Mikael Gustafsson/TT Bild 1 av 3

Ståtligt dass på Fredriksberg.

Foto: Mikael Gustafsson/TT Bild 2 av 3

Entrén till Fredriksbergs herrgård.

Foto: Mikael Gustafsson/TT Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons