Annons
X
Annons
X

Gav klartecken till vapenfabrik

Försvarsminister Sten Tolgfors informerades om upplägget med bulvanföretaget SSTI redan 2010, kan SvD avslöja. Tvärtemot vad Tolgfors hittills sagt gav regeringen sitt uttryckliga tillstånd till myndigheten FOI att ingå avtal med saudierna om hjälp med att bygga en vapenfabrik.

Försvarsdepartementet informerades om planerna på en vapenfabrik redan 2010, enligt uppgift till Svendka Dagbladet, men försvarsminister Sten Tolgfors (M) har tidigare inte medgett att han har fått någon information.

Försvarsdepartementet informerades om planerna på en vapenfabrik redan 2010, enligt uppgift till Svendka Dagbladet, men försvarsminister Sten Tolgfors (M) har tidigare inte medgett att han har fått någon information. Foto: LARS PEHRSON

Försvarsminister Sten Tolgfors har flera gånger under de senaste dagarna hävdat att det inte finns några planer på att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. Både i Aktuellt i förrgår och i Ekot i Sveriges Radio i går sade Tolgfors att det samförståndsavtal som slöts av den socialdemokratiska regeringen 2005 inte lett fram till några konkreta projekt. Några projektavtal har inte slutits, uppgav försvarsministern.

Men SvD kan idag avslöja att den borgerliga regeringen gett grönt ljus till Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, att ingå avtal med den hårdföra diktaturen i Saudiarabien. Avtalen är del av det hemliga Simoom-projektet, en anläggning för ”renovering och modifiering av pansarvärnsvapen”, med andra ord en vapenfabrik.

FOI:s skulle ge råd till det saudiska försvarsministeriet och agera konsult till de svenska företag som ville bygga den militära anläggningen. Regeringen godkände avtalen. Försvarsminister Sten Tolgfors ville i går inte svara på SvD:s frågor men hans presssekreterare Mikael Östlund bekräftade under kvällen:

Annons
X

– Ja, det har fattats regeringsbeslut, säger han.

Även ISP, myndigheten för Inspektion av strategiska produkter som ska övervaka svensk vapenexport, bekräftar för SvD att regeringen godkänt FOI:s hjälp till Saudiarabien. I en hemligstämplad promemoria skriver ISP:s säkerhetspolitiske rådgivare Thomas Tjäder att det upprättats ett konsultavtal mellan FOI och det saudiska försvarsministeriet. Även ett underavtal har ingåtts, står det i promemorian. Avtalen kan endast upprättas om regeringen ger sitt godkännande.

– Vad det handlade om var att det fanns ett bemyndigande att ingå, säger han.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Efter avslöjandet om planerna på en vapenfabrik i Saudiarabien i tisdags har Sten Tolgfors offentligt bett om att få bli informerad av FOI om upplägget med bulvanföretaget SSTI, som skapades av personer med koppling till FOI år 2009. ”Uppgifter om hur företaget SSTI ska ha bildats väcker frågor”, skrev Tolgfors i en debattartikel på Brännpunkt på SvD.se i förrgår.

  I tisdags uppgav Sten Tolgfors stab för SvD att försvarsministern blev informerad så sent som dagen innan.

  Men Sten Tolgfors informerades om SSTI redan 2010. I början av det året vände sig generaldirektören för FOI, Jan-Olof Lind, till Tolgfors närmaste medarbetare, statssekreteraren Håkan Jevrell. ”Information om sakförhållanden i SSTI fick jag när FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind informerade mig om detta i början av 2010”, skriver Jevrell i ett mejl till SvD.

  Den informationen fördes redan då vidare av Jevrell till Tolgfors, bekräftar nu pressekreteraren Mikael Östlund.

  – Om statssekreteraren får en sådan uppgift är det klart att han för den vidare till försvarsministern, säger han.

  Informerade Sten Tolgfors sina regeringskollegor om detta?

  – Det vet jag inte, det är inte en sån uppgift vi brukar ta upp i regeringen.

  Detaljerna i Simoom-projektet avslöjas i ISP:s hemligstämplade promemoria. Åtta byggnader för bland annat framställning av sprängämnen, raketmotorer och stridsdelar till pansarvärnsvapen skulle uppföras.

  Vid Exportkontrollrådets sammanträde i maj 2010 informerades riksdagspartiernas representanter om planerna – men politikerna fick då inte berätta ens för sina partiledare på grund av sekretess. Promemorian skickades även över till regeringskansliet och enligt närvarolistan fanns två representanter från UD och en representant från försvarsdepartementet med under mötet.

  Promemorian, som Sveriges Radios Ekot-redaktion publicerat, nämner specifikt ett ingånget underavtal där Sverige ska bistå det saudiska försvaret.

  ”Inom ramen för detta samarbetsavtal har Sverige genom FOI och SA (Saudiarabien, red anm) genom sitt försvarsministerium (MODA) ingått ett underavtal om samarbete för att bistå SA bland annat i att tillgodose deras behov av att säkert kunna hantera sina vapenförråd.”

  Formuleringen är korrekt?

  – Ja, som vi kan se det. Vi tar in information när vi skriver ett underlag, den information som vi då hade resulterade i de skrivningarna, säger Thomas Tjäder.

  Annons
  Annons
  X

  Försvarsdepartementet informerades om planerna på en vapenfabrik redan 2010, enligt uppgift till Svendka Dagbladet, men försvarsminister Sten Tolgfors (M) har tidigare inte medgett att han har fått någon information.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X