Annons
X
Annons
X

"Gatubarnen i Stockholm polisanmäler inte våldet"

Polisen uppger att de inte tidigare märkt av rasistiskt våld mot gatubarn i Stockholm, och ser fredagens attack som en enskild händelse.

– Dessa barn är både brottsförövare och offer, men mörkertalet är stort eftersom de inte polisanmäler, säger Patrik Ungsäter, enhetschef för gränspolisen i Stockholm.

Det främlingsfientliga våldet

Under fredagen delade svartklädda personer med armbindlar ut flygblad som uppmanade till att utsätta ensamkommande flyktingbarn för brott Stockholms city, enligt polisen. Senare under kvällen samlades mellan 50 och 100 män och gick till attack mot väktare och polis. En person greps misstänkt för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Han har nu släppts men är fortfarande misstänkt.

– Vi hade en händelse i går där jag har uppfattat att man samlades för att provocera och agera mot ensamkommande flyktingbarn, säger Patrik Ungsäter, enhetschef för gränspolisen i Stockholm.

I området runt Centralstationen är det sedan tidigare känt att det finns en grupp barn som lever utanför samhället. Exakt hur många de är vet ingen, men enligt Patrik Ungsäter handlar det om cirka 300 pojkar i åldrarna 15 till 20 år, företrädesvis från Marocko men också Afghanistan som har valt att leva utanför samhället och begår brott för att överleva.

Annons
X

– Dessa barn är både brottsförövare och offer men, mörkertalet är stort eftersom de inte polisanmäler, säger Patrik Ungsäter, enhetschef för gränspolisen i Stockholm.

Han har tidigare inte märkt att det förekommer rasistiskt våld mot denna grupp, utan ser det än så länge som en enskild händelse.

– Men dessa barn närmar sig inte polisen självmant. Detta handlar om kränkta barn med dåliga erfarenheter från polisen i hemlandet, säger Patrik Ungsäter.

I Stockholm jobbar polisens gränsenhet tillsammans med socialtjänsten för att nå dessa pojkar. Målet är att få in dem i systemet och kanske framförallt att fokusera på dem som har varit här lite längre.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det finns några tongivande som är över 20 år och kriminella, de leder oss till de yngre, säger Patrik Ungsäter.

  Rädda barnen jobbar främst med barn som söker asyl, men organisationens generalsekreterare Elisabeth Dahlin menar att man måste jobba brett för att nå denna grupp med så kallade gatubarn.

  – Vi behöver mer kunskap om dem och vi måste agera snabbt, de är oerhört utsatta men riskerar också att fastna i kriminalitet.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X