Gates i miljardonation mot polio

Microsoft-grundaren Bill Gates vill lägga in dödsstöten mot polio i världen. Hans stiftelse satsar tillsammans med Rotary International samt den tyska och brittiska regeringen 630 miljoner dollar, motsvarande drygt fyra miljarder kronor, på att utrota sjukdomen.

Under strecket
Publicerad
Bill Gates  vid en presskonferens i indiska New Delhi i november 2008 där han talade om sin stifelses engagemang i kampen mot polio och andra hälsofrågor.

Bill Gates vid en presskonferens i indiska New Delhi i november 2008 där han talade om sin stifelses engagemang i kampen mot polio och andra hälsofrågor.

Foto: SAURABH DAS/AP
Annons

– Vi är mycket nära att utrota polio. Jag hyser stor optimism att vi kommer lyckas denna gång, sade Bill Gates till en mindre grupp journalister på onsdagen i telefonkonferens från San Diego.

Kampen för att utrota förlamningssjukdomen polio har hållit på i över 20 år, och det är inte första gången det talas om att man är nära målet. Sedan en grupp med bland annat Världshälsoorganisationen, Rotary och Unicef inledde en världsomfattande kampanj 1998 har poliofallen minskat med 99 procent. Innan dess förlamades omkring 350 000 barn i över 125 länder varje år av sjukdomen som drabbar framförallt barn under fem år i Afrika och Asien. Polioviruset tar sig in i nervsystemet och kan leda till förlamning inom några timmar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons