Annons

Gatans tiggande mödrar

Den lilla handen knackar enträget på bilens sidofönster. Flickan, som kanske är sex år, håller sig fast i bilhandtaget där vi åker genom centrala Kabul. Hon knackar igen.

Se mig, jag är här. Har du en slant?

Jag förmår inte möta hennes hungriga blick.

Under strecket
Publicerad

Desperata kvinnor kantar gatorna i Kabul. De kan vara krigsänkor eller förskjutna – nu lever de på allmosor från bilisterna.

Foto: MALIN HOELSTAD

Kvinnorna som tigger kan göra det av många anledningar. De kan vara krigsänkor. De kan vara förskjutna av sin makes familj. De kan också vara prostituerade.

Foto: MALIN HOELSTAD

På väg från Jalalabad till Kabul. Kvinnoögonen bakom burkans nät kan bara anas, som en skugga.

Foto: MALIN HOELSTAD

Under en vecka ser inte SvD:s utsända en enda kvinna bakom ratten.

Foto: MALIN HOELSTAD

Kvinnor i Kabul.

Foto: MALIN HOELSTAD

Vi kör visserligen långsamt, men jag säger ändå åt chauffören att vi har en liten flicka som åker med på utsidan av bilen. Han vevar ner rutan och ryter åt henne i ett slags omtanke. Vi vill inte ha henne under bilen. Hon släpper taget.

Flickan verkar höra till två kvinnor som tigger. Mitt i gatan står den ena mamman i sin blå burka med en liten baby på armen och ett barn på några år vid sina fötter. Som en stenstod står hon där med ena armen utsträckt mot bilisterna. I vägrenen väntar en annan burkaklädd kvinna. Nätet framför ögonen. Barnen att kånka på. Den plisserade burkan lyfter som ett segel i vinden. Nu är det inte så varmt, men tänk när det blir 40, 50 grader.

Annons
Annons
Annons