Reportage

Gatans fotograf räddad ur glömskan

Christina Broom, fotograferad av dottern Winifred, maj 1910.
Christina Broom, fotograferad av dottern Winifred, maj 1910. Foto: Winifred Broom

Hon har kallats Storbritanniens första kvinnliga pressfotograf. Christina Broom tog unika bilder av rösträttsrörelsen, militären och hovet – men har länge varit förbisedd. En aktuell utställning kastar ljus över hennes mångsidiga fotografiska gärning.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Christina Broom
Foto: Christina Broom
The Prisoner's Pageant, 23 juli 1910.

The Prisoner's Pageant, 23 juli 1910.

Foto: Christina Broom
Annons

Det kunde knappast ha börjat mer banalt. Christina Broom var 34 år gammal och hade aldrig hållit i en kamera. Kanske skulle hon aldrig ha gjort det, om inte ödet velat annorlunda. Ödet infann sig 1896 i Battersea Park och tog formen av en cricketboll. Under en match träffade den hemmalagets kapten, Christina Brooms make Albert, så illa på smalbenet att han förblev konvalescent resten av sitt liv. Albert tvingades lämna familjens järnhandelsbolag – och det blev upp till hans hustru att försörja hushållet.

Christina öppnade en pappers- och leksakshandel i Streatham Hill i södra London, med Albert som hemmabunden revisor. Intäkterna förblev länge blygsamma, men med verksamheten gjorde de en upptäckt – ”picture postcards” var på väg in i en guldålder. Vykort med fotografiska motiv kom att bli makarna Brooms specialitet. Till en början pryddes de av stadsvyer och celebritetsporträtt köpta från etablerade fotografer. Snart förstod Christina att verksamheten skulle bli avsevärt mer lönsam om de själva kunde stå för hela produktionen.

Annons
Annons
Annons