Verkar finnas fog för att ”äta i regnbågens färger”

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

8 december | Spelar färg och smak på maten någon roll för hälsan? Varje dag fram till jul synar SvD forskningen bakom några vanliga påståenden och myter om kost och hälsa.

Under strecket
Publicerad
Annons

Polyfenoler nämns allt oftare i hälsosammanhang. Det talas om att färgstarka grönsaker, frukter och bär är supernyttiga, liksom te, kaffe, vin och riktigt mörk choklad. Men vad är polyfenoler egentligen? Och är de bevisat bra för hälsan?

Polyfenoler är en kemisk ämnesklass som finns i växter. Det finns mer än 25 000 kända naturligt förekommande växtkemikalier. Förutom polyfenoler är det till exempel karotenoider (i bland annat morot) och glukosinolater (i kål, senap, pepparrot till exempel). Tidigare talade man mest om dem som antioxidanter men det är bara en del av funktionen. Många ingår i färg- och smakämnen eller i växtens eget försvar mot olika typer av angrepp. Varje bär har sin egen unika profil av polyfenoler, konstaterar forskare vid Alnarps lantbruksuniversitet.

Annons
Annons
Annons