Annons
X
Annons
X

Gästvänligt

LIVSNJUTARE. För konstnären Ander Palmér kretsar livet kring Gotland, Österlen, Toscana och Stockholm. Men det är gotländska Liste gård som är hans drömplats på jorden. Här bor och arbetar han en stor del av året.

- - -

När Anders Palmér flyttade in i sin vackra Gotlandsgård för tre år sedan var boningshuset i uruselt skick. Det var mitt i vintern och iskallt inomhus, eftersom det drog genom fönstren. Man hade tapetserat direkt på den murade innerväggen, trägolven var slarvigt målade och elektriciteten bestod av något hemmafix. I köket stod en möglig duschkabin i avsaknad av ett riktigt badrum, och stora salen var svårt brandskadad och uppdelad i tre mindre rum.

Men Anders lät sig inte förskräckas, han hade renoverat en gård på ön tidigare, som han lämnade efter en skilsmässa. Nu ville han starta om och hade redan från början storstilade planer på att förvandla gården till en mötesplats för människor som vill njuta av det goda livet. Det vill säga konst, vin, mat och spa i en oslagbar kombination.

– Visst finns det en mening med tillvaron, att unna sig och må bra. Jag har nog alltid varit något av en livsnjutare, säger han.

Annons
X

I hela sitt yrkesverksamma liv har Anders stått på två ben, dels som konstnär och lärare i måleri men också som kognitiv terapeut. Han har bland annat skrivit en avhandling om notoriska återfallsförbrytare på Hallfängelset och varit med om att starta Munkbrons mödravård i Gamla stan i Stockholm. De båda yrkena har berikat varandra.

– Jag bestämde mig för att bli konstnär redan när jag var 10 och gick på Konstfacks övningsskola, och som 14-åring fortsatte jag som lärling hos en dansk professor. När jag kom hem efter fortsatt utbildning i Danmark förstod jag att det skulle bli svårt att försörja sig som ung konstnär. Men jag ville ha ett yrke vid sidan om som även det kändes intressant och meningsfullt.

Nu många år senare har Anders impressionistiska landskapsmålningar och stadsvyer hittat sin givna publik. Det känns desto mer uppenbart när vi hälsar på och ser alla som stannar till för att besöka ateljén och galleriet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Men jag är nog mest känd som fårmålare. På senare tid har jag även börjat göra fåren i olja, och inte bara i pastell och krita. Mångfalden är enorm. De står modell för mig i grupp eller familjevis, och blir nästan som människor, med sina svarta huvuden och vackert missfärgade pälsar under buken, säger han och skrattar.

  Anders är en social person, som älskar att omge sig med familj, vänner och konstintresserade turister. Det är full aktivitet på gården, med många övernattande gäster. När det blir för mycket smiter han bara iväg några timmar och tar en golfrunda. Men det kanske inte kommer att vara så lätt hädanefter, nu när han precis har byggt om för att börja driva konferensanläggning. Med gästrum i ladugårdslängan och ena flygeln, ett eget litet spa och örtagård, och huvudet fullt av planer på kurser i allt från matlagning till yoga.

  – Jag vill dela med mig av min kärlek till Gotland. Det var en så mäktig upplevelse när jag kom hit första gången och såg det fantastiska ljuset, som jag inte lyckades fånga på duken förrän efter flera år. Jag kunde inte hitta rätt kulörer, inte förrän jag lade ockra mitt i paletten och hade den som brytningsfärg. Det var bara att kassera allt jag hade gjort fram till dess.

  För Anders har det alltid varit viktigt att använda varma och klara färger. Inte enbart i ateljén utan även i hemmet. De flesta av rummen på Liste gård har återfått sin ursprungliga färgsättning från 1700-talet, en livsbejakande kaskad av koboltblått, lysande gult, lindblomsgrönt och engelskt rött.

  – Det är en ynnest att få förvalta och ta hand om ett gammalt hus. Jag har alltid varit intresserad av kultur och historia, och skulle lika gärna ha kunnat bli arkeolog.

  På sin förra Gotlandsgård hade Anders genomgående inrett i 1700-talsstil, men här är det en blandning av gammalt och nytt. Många charmiga detaljer finns kvar, som kökets gamla vedspis och vattenkast, i vilket slaskvattnet hälldes ut förr

  i tiden. Moderniteter som kyl och frys är smart dolda bakom ett platsbyggt skåp.

  – Att laga mat är en passion, och vedspisen är perfekt för långkok. I julas gjorde jag en bœuf bourguignon som stod och puttrade i timmar.

  I övrigt är husets inredning stilren och sparsmakad, utan en onödig pryl eller möbel. Det som finns är handplockat från gotländska konstnärer och designers som Anders uppskattar speciellt, till exempel Eva Darpö, Kerstin Olby, Tove Adman och Dan Leonette. Samt några designklassiker, som exempelvis Börge Lindaus barstolar och pelarbord från skånska Blå Station.

  Inte heller textilier har han excellerat i, fönstren är utan gardiner, och på golven ligger några enstaka mattor, utvalda gåvor från en god vän.

  – Jag tycker om att omge mig med saker som har en själ och inte är anonyma och masstillverkade. Tänk bara så mycket roligare det är att äga ett konstverk eller föremål av någon som du har en personlig relation till, och vars utveckling du kanske har följt under många år. Då behöver du inte så mycket annat för att ditt hem ska bli vackert.

  Visa upp ditt sommarhus och vinn fina priser! svd.se Fler hemma hos svd.se Tidigare frågor och svar om inredning svd.se

  Lotta Svedberg

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X