Annons

Andreas Grube:Gastronomins nya rockstjärnor är här

Först var det kockar och bartenders. Nu är det äntligen sommelierernas tur att, ytterst välförtjänt och rättmätigt, ta platsen i strålkastarljusets zenit och vara rockstjärnorna nummer ett på den gastronomiska scenen.

Publicerad

Den förlegade imagen av sommelieren som en ”vinkypare” med svårbegriplig vokabulär som häller vin med vita handskar är för länge sedan bortsuddad. Idag är sommelieren den coola, den inbjudande, den som förgyller måltiden och för människor närmare. Det kan vi tacka både de dedikerade yrkesmänniskorna och den allmänna vinboomen för.

Ingen är gladare än jag över att sommelierer idag har den status och får den uppmärksamhet de faktiskt får. Jag känner såklart, genom jobb och studier, många sommelierer och tro mig: herrejävlar vad pålästa, kunniga, passionerade, skickliga och ambitiösa människorna i det här skrået är. Jag har själv också pluggat massor av vin men undviker alltid att kalla mig själv för sommelier eftersom mitt diplom bara visar att jag pluggat och klarat proven.

Som i alla yrken är det jobbet man lägger ner efter examen som gör skillnaden. Det handlar om att hålla kunskapen färsk och uppdaterad, att odla sitt kreativa sinne för att hitta de perfekta och mest spännande mat och vin-matchningarna, att hantera gäster och – inte minst – att inspirera till nya spännande dryckesupplevelser i mötena vid borden. Just de sakerna definierar en skicklig sommelier.

Annons

Tecknen på sommelierernas statustrend är många

Något av det bästa jag vet är att få slå mig ner vid bardisken på en skön vinbar och både prata och smaka vin i timtal. Jag tröttnar aldrig på det. Förutom att det är lärorikt och hjälper mig bli bättre i mitt jobb som vinjournalist är det just sådana gyllene möten med sommelierer som påminner mig om hur fascinerande vinvärlden är och varför jag älskar den så mycket.

Tecknen på sommelierernas statustrend är många, och ett av de tydligaste är mängden människor som söker sig till landets sommelierutbildningar. Uppenbarligen är sommelier ett eftertraktat yrke. Att utbudet av högkvalitativa vinbarer växer så det knakar i såväl Stockholm som i övriga landet är också ett tecken: vi vill bli serverade bra vin av skickliga och kunniga händer. Att dessutom vindokumentärer som exempelvis Somm eller tv-serien Uncorked gör succé och att brittiska vintidningen Decanter nyligen hade en stort uppslagen artikel om så kallade ”supersommelierer” – där bland andra svenske världsmästaren Arvid Rosengren såklart var listad – är också ett tecken på både intresset för vin och för sommelierernas alltjämt stigande status.

Jag tror till och med att tiden på allvar är mogen för en kavalkad av vinfokuserade tv-program, såväl tävlingsinriktade i stil med Top Chef eller MasterChef, där sommelierer tävlar i blindprovning, mat- och vinparningar och liknande moment, som snygga inspirationsserier i stil med Chef’s Table och mer renodlade dokumentärer och reseprogram. Vi har redan sett några exempel, men det är bara en tidsfråga innan det exploderar ordentligt – jag är övertygad om att det finns en stor publik. Och jag är redo att bänka mig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons