Gästerna gör festen på stämman

URSPRUNGET Den stora festivalsäsongen är snart över oss. SvD Kultur har lyssnat på fiolmusik och ätit hälsingeostkaka på den mest ursprungliga av musikfestivaler, Delsbostämman. Dessutom guidar vi till sommarens musik- och teaterevenemang runt om i Sverige, från Linkin Parks konsert på Globen i Stockholm till Mord och gästabud på Iggesunds gamla järnverk.

Under strecket
Publicerad
Spelmansstämman i Bingsjö är en av de största stämmorna i landet och firade i år  40-års jubileum. Spelmän, dansare och intresserade åhörare samlas i lilla Bingsjö för att tillsammans spela, dansa och hålla liv i folkmusikens traditioner.

Spelmansstämman i Bingsjö är en av de största stämmorna i landet och firade i år 40-års jubileum. Spelmän, dansare och intresserade åhörare samlas i lilla Bingsjö för att tillsammans spela, dansa och hålla liv i folkmusikens traditioner.

Foto: CASPER HEDBERG
Annons

Det är kvällen före Delsbostämman. På Forngården i Delsbo där buskarna imorgon kommer att ljuda av fiol och nyckelharpa och ett och annat durspel, drar kidsen runt i klungor. Några är fulla på riktigt, andras överdrivna rörelser avslöjar att de mest spelar onyktra. Vi är på en fest i granngården, en gärdsgård bort.

En kille försöker köra några låtar på fiolen men har fått lite för mycket under västen och ger uppgivet upp, bredvid honom sitter en ännu mer dragen kille som emellertid spelar gitarr hur bra som helst. Så bra att skådespelaren Lennart Jähkel känner behov att ta över rampljuset genom att klättra upp på taket. Så när som på en fiol eller två är det som vilken festival som helst. Lite vackrare kanske att framåt morgontimmarna gå hem över dimhöljda åkrar, men även Hultsfred i morgonljus är rätt snyggt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons