”Gästerna ointresserade av stärkta dukar”

Foto: Pressbild

I år är det 30 år sedan världens första gastropub öppnade. Sedan dess har fenomenet revolutionerat såväl pubmat som brittisk matkultur.

Publicerad
The Eagle.

The Eagle.

Foto: Rii Schroer/AP
Rii Schroer/AP
Foto: Rii Schroer/AP
Rii Schroer/AP
Foto: Rii Schroer/AP
Stephen Harris är självlärd i köket tog över The Sportsman 1999.

Stephen Harris är självlärd i köket tog över The Sportsman 1999.

Foto: Jonathan Player/TT
Säsongsbetonad brittisk mat med fokus på vilt är kocken Sally Abés signatur på enstjärniga The Harwood Arms.

Säsongsbetonad brittisk mat med fokus på vilt är kocken Sally Abés signatur på enstjärniga The Harwood Arms.

Foto: Pressbild
The White Swan at Fence är ett typexempel på en till synes lättförglömlig landsortspub som i kock Tom Parkers regi blivit kritikerfavorit.

The White Swan at Fence är ett typexempel på en till synes lättförglömlig landsortspub som i kock Tom Parkers regi blivit kritikerfavorit.

Foto: Pressbild
Gastropuben är i dag ett globalt fenomen som höjt statusen på klassisk mat. Här grillad fasan på The Marksman.

Gastropuben är i dag ett globalt fenomen som höjt statusen på klassisk mat. Här grillad fasan på The Marksman.

Foto: Harriet Clare
The Black Swan titulerar sig numera ”restaurang med rum”, men puben har 1500-talsanor och maten är så brittisk den kan bli.

The Black Swan titulerar sig numera ”restaurang med rum”, men puben har 1500-talsanor och maten är så brittisk den kan bli.

Foto: Pressbild
Gården och köksträd-gården är den främsta inspirations-källan bakom The Black Swan, enligt ägarna James och Tommy Banks.

Gården och köksträd-gården är den främsta inspirations-källan bakom The Black Swan, enligt ägarna James och Tommy Banks.

Foto: Pressbild
Gastropubens inflytande på avslappnade brittiska brasseriet Millie’s Lounge är påtaglig. Det beställs många pints i baren.

Gastropubens inflytande på avslappnade brittiska brasseriet Millie’s Lounge är påtaglig. Det beställs många pints i baren.

Foto: Simon Brown
Annons

För 30 år sedan var det ingen som sökte sig till Londons pubar när hungern slog till. Dit gick du för att dricka, inte sällan generösa mängder i en slätstruken miljö. Ville du äta bokade du bord på restaurang, ofta synonymt med arrogans och dyr nota.

– Vi drömde om att öppna den typ av ställe vi själva skulle trivas på, men hade inte råd att göra det, minns kocken David Eyre.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons