Annons

Gästarbetare ska ha samma villkor

Vi socialdemokrater i Stockholms läns landsting kommer att bryta mot Lagen om offentlig upphandling (LOU) om vi vinner valet. Trots att det idag inte är tillåtet, kommer vi att kräva kollektivavtalsliknande villkor vid upphandlingar, skriver LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin och Ilija Batljan (S).

Under strecket
Publicerad

Stockholms läns landsting är en av Sveriges största upphandlande myndigheter. Under 2009 upphandlades varor, tjänster, byggprojekt, renoveringar och annat för över 45 miljarder kronor. Sverige är idag ett av de länder i EU som är sämst på att ställa sociala krav vid upphandlingar. Miljökrav i upphandlingen är en självklarhet, men samma inställning gäller inte människor. Detta trots att Sverige var ett av de länder som drev på, och fick igenom, en bättre EU-lagstiftning vad gäller arbetsvillkor i samband med offentliga upphandlingar.

Stat, kommun och landsting i Sverige köper varor och tjänster för stora summor. Den offentliga upphandlingen omgärdas av detaljerade regler. Syftet med dessa regler är att det allmänna ska få valuta för sina pengar. Både i kvantitet och kvalitet. Inget enskilt företag ska kunna sko sig på det allmännas bekostnad genom att konkurrera med låga löner och dåliga arbetsvillkor.

Annons
Annons
Annons