Annons
X
Annons
X

Gåslever

Knappt har ank- och gåsleverkonserver hittat ut till svenska snabbköpsdiskar förrän djurrättsaktivisterna slår till. Den feta och porrigt goda levern – uttryck för en 5 000 år gammal matkultur – är resultatet av etiskt tveksam tvångsmatning. Coop och över 50 svenska restauranger har strukit den klassiska delikatessen ur sortimentet.

[object Object]
Trots protester från djurrättsaktivister finns gåslever att köpa, till exempel i Hötorgshallen i Stockholm. Den här skivan ingår i en förpackning om två som tillsammans väger 100 gram och kostar 180 kronor.

Det är inte på krogen svenskar som fått upp smaken för den grårosagula inälvsmaten i första hand konsumerar den, utan i hemmen. Skyll det på ökat resande, gourmet- och vinkännartrender. Numera behöver man inte uppsöka exklusiva specialister. Det är bara att gå ner på en bättre Ica- eller Vi-butik för att handla den ingrediens som mer än någon annan fått bli symbol för kulinarisk dekadans. Däremot inte på Coop. Där foie gras är tabu av etiska skäl.
– Vi skulle gärna sälja om det fanns foie gras som produceras på ett schysst sätt, säger Magnus Friskt, informationschef på Coop.
Det gör det inte. En anka eller gås skulle aldrig på naturlig väg äta sig så till den milda grad fördärvad.
För att producera foie gras, bokstavligen ”fet lever”, hos ankor och gäss tvångsmatas de med stora mängder energirik föda – i bästa fall majs. Inom industriell djurhållning oftast maskinellt med hjälp av pumpar.

Gäss och ankor har till skillnad från oss ingen uppstötningsreflex. Skälet är att deras vilda förfäder åt upp sig ordentligt inför de långa flyttflygningarna mellan Europa och Mellanöstern. Energin lagrar de i – just det – levern.
De äldsta illustrationerna av tvångsmatning av gäss återfinns bland 5 000 år gamla egyptiska hieroglyfer. Kunskapen om att den feta levern var särskilt välsmakande spred sig med den judiska diasporan från Romarriket runt om i Europa.
Foie gras var i sekler, innan den fick sitt franska namn, framför allt en judisk delikatess. Därför överraskade det att Knesset i januari 2003 antog en lag om förbud mot tvångsmatning, som i praktiken innebar dödsstöten för Israels och världens tredje största foie gras-industri. Till glädje för ungerska uppfödare, som är världens näst största leverantörer.

Annars förs protestkampanjen i ett internationellt nätverk av djurrättsgrupper, mest aktiva i länder med njutningsfientlig moraltradition i puritansk och protestantisk anda som England och USA.
Och alltså även Sverige, där foie gras helt nyligen blivit vardagslyx. Vem vet, kanske den, som de italienska skorporna för tio år sedan, kunde haft potential att leta sig ända upp till norrländska snabbköpsdiskar.
Men det var alltså innan Djurrättsalliansen slog till. Ett 30-tal gräsrotsaktivister i Stockholm har lyckats påverka inte bara Coop utan även ett 50-tal svenska krogar att plocka bort foie gras ur sortimentet. Däribland välkända representationsställen som Fredsgatan 12, Gyldene Freden och Operakällaren.
– Det börjar med ett brev. Sedan försöker vi följa upp det med att ringa upp krögaren. Får vi inget positivt besked brukar vi ha någon form av protestaktion utanför. Vi visar bilder på uppfödningen och delar ut flygblad, förklarar Daniel Nyberg, talesperson för Djurrättsalliansen, sin enkla – men fenomenalt effektiva – påtryckningsteknik.

Annons
X

Exakt vad som gör att kampanjen får just svenska finkrogar att lägga sig flata för foie gras-motståndarna kan man bara spekulera om. Jag skyller det på djurrätts-tänkande Astrid Lindgrens järngrepp om folksjälen, sedan barnsben indoktrinerad i hennes nordiskt friska och sunda landsbygdsideal.
Men även inom EU-parlamentet anses foie gras alltmer förkastlig, senast förbjöds produktionen i Italien i januari 2004.
Kanske var det därför som den franska nationalförsamlingen i fjol enhälligt beslutade om ett tillägg till jordbruksstadgan. Enligt lag upphöjdes foie gras till statusen ”Patrimoine culturel et gastronomique protegé en France”.
För alla dem som vet att en nypa skuld och skam perverst nog är den krydda som förhöjer njutning känns det betryggande. Ett skyddat kulturellt och gastronomiskt arvegods är ord och inga visor.

Annons
Annons
X

Trots protester från djurrättsaktivister finns gåslever att köpa, till exempel i Hötorgshallen i Stockholm. Den här skivan ingår i en förpackning om två som tillsammans väger 100 gram och kostar 180 kronor.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X