Gasledning påverkar försvarets planering

SÄLEN. Den ryska gasledningen genom Östersjön påverkar både Sveriges strategiska läge och svensk försvarsplanering, anser försvaret, som oftare måste visa flagg på Östersjön.

Under strecket
Publicerad
Annons

– En ledning så nära svenska gränsen är inte ett svenskt militärt intresse om man uttrycker sig milt. Vi kan redan nu märka en ökad rysk närvaro nära svenska gränsen, sade överste Stefan Gustafsson när han talade inför Folk och försvars rikskonferens.
Han leder försvarets strategiska analysenhet som nu studerar effekterna av den planerade gasledningen från Ryssland till Tyskland. Av den 1 200 km långa ledningen går 500 km i den svenska ekonomiska zonen.

Ledningen är det tydligaste tecknet på en ny strategiskt kartbild för Nordeuropa. Energi blir allt viktigare, både som en dyr nödvändighet och politiskt maktmedel. Norr om Skandinavien
i Barents hav ökar olje- och gasutvinningen av rysk gas som ska gå i Östersjöledningen. Ledningen skär rakt genom Östersjön mellan gamla och nya medlemmar i både EU och Nato (mellan Danmark–Tyskland och Polen–Baltikum).
– Olja och gas förändrar den strategiska helhetsbilden, och ändrar de strategiska intressena för många aktörer. Det finns många andra exempel på det: Nordsjön, Persiska Viken, Mellanöstern, säger Stefan Gustafsson.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons