Annons

Stina Oscarson:Utredningen döljer en för demokratin mycket större fråga

Riksdagspartierna samlade under Järvaveckan.
Riksdagspartierna samlade under Järvaveckan. Foto: Catherine Åberg/TT

Offentliga medel har använts till demokratiskt tvivelaktiga verksamheter. En ny utredning vill visa på politisk handlingskraft i frågan. Men är svaret verkligen styrning med hjälp av förordningar och bidrag?

Under strecket
Publicerad

Lagom till midsommar kom SOU2019:35. Utredningen om demokrativillkor för bidrag till civilsamhället. Det hör nästan till traditionen att lägga fram den här typen av stora utredningar i samband med ledigheter. Antingen tror man på allvar att vi är många som roas av att ägna vår ledighet åt att plöja ett par hundra sidor kanslisvenska för vilka man dessutom får betala 854 kronor om man vill läsa på papper. Eller så räknar man iskallt med att de flesta remissinstanser är på semester. Oavsett vilket så valde jag att läsa. 

SOU2019:35, skriven av Karin Almgren, kan läsas som ett direkt svar på ett par fall där det visat sig att vi med offentliga medel har stöttat organisationer med demokratiskt tvivelaktiga idéer och verksamhet. Och där man från politiskt håll nu vill visa på handlingskraft. Att sådant är oacceptabelt.

Annons
Annons
Annons