Gärna mer öppenhet - men inte lägre löner

Den ene ville ha en diskussion om faran med personfixering och en-fråga-åt-gången inom journalistik-en. Den andre ville främst tala tillväxt och visa att han var pojken från landet.

Under strecket
Publicerad
Annons

De två spelade huvudrollerna när Publicistklubben i går bjöd på Direktörsafton med Jacob Wallenberg, familjen Wallenbergs talesman och vice ord-förande i maktbolaget Investor, och Sören Gyll, styrelseord- förande i Svenskt Näringsliv.
De två andra rollerna spelades av Åke Ortmark, ålderman inom intervjukonsten, och Jan Guillou, ordförande i Publicistklubben. Ortmark var nyhetsreporter inför närings- livets kommande möte med statsminister Göran Persson. Jan Guillou å sin sida spelade publicist som förvånades över att när-ingslivets män inte ser dilemmat med sin homogena grupp.

Debatten var artig. Sören Gyll titulerade alla som yttrade sig med förnamn och öppnade diplomatiskt sina inlägg med ”jag tror du har rätt där...”. Och när det passade drog han en rustik historia. Jacob Wallenberg betonade gång på gång vikten av öppenhet.
Ändå lyfte inte debatten. Framför allt för att den hela tiden landade i Skandia. Inte så konstigt. Girigheten som vilar över alla turerna i försäkringsbolaget är där, liksom i
alla andra affärer, en av de främsta orsakerna till att näringslivet har problem att vinna folkets förtroende. Men det blir konstigt att tala Skandia när ingen är där från Skandia. Då kommer man inte längre än till ”det är klart att det är allvarligt” men ”glöm inte att bara ett fåtal beter sig så här”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons