Annons

Gärna medalj, men först en rejäl pension

Under strecket
Publicerad

Dagblad | Missnöjet växer
Så snabbt bilden av Sverige har ändrats efter det senaste valet. Då pekade alla kurvor rätt, hette det. Ekonomin var stark, det politiska läget stabilt. Nu har missnöjet nått ända in i de djupa leden inom socialdemokratin.
I LO-tidningen (34/03) konstateras på första sidan: ”Partiet går för långt!” och ”Socialdemokratin tar inte längre ansvar för välfärden”. Rubrikerna gäller ännu en landstingsbesparing, en nedläggning av akutkirurgi i Piteå. En facklig avdelning hotar att lämna partiet om beslut fattas den 19 november, tusen personer deltog vid ett hätskt protestmöte nyligen.
De brustna förväntningarnas missnöje sprids över landet. En tröst för pressade socialdemokrater ute i landsting och kommuner är att de kan lita på att brandskattningen av Stockholm fortsätter.
Onsdagens riksdagsdebatt var förhoppningsvis klargörande för dem som har fått intrycket att det skulle vara något misstag i skatteutpressningssystemet som har orsakat Stockholms finanskris; systemet fungerar tvärtom
utmärkt för sitt syfte: att ta pengar från stockholmare och ge till övriga svenskar. Det är en förlängning av klasskampen, och därför överförs i år 17 miljarder kronor från Stockholms läns landsting och kommuner till andra medborgares politiska utgifter.

Statsrådet Lövdéns försvar, att stockholmarna åtminstone ska få behålla de pengar bilister kommer att avtvingas i biltullar, imponerar uppenbarligen inte ens på lokala partikamrater, än mindre på stockholmare i gemen. T o m LO-tidningen protesterar på ledarplats mot systemet som ”felkonstruerat”, och partidistriktets ordförande Tommy Waidelich är öppet kritisk och varnar för att splittringen kommer att slita sönder partiet.
Det är så dags att larma nu, sedan en majoritet av stockholmarna i kommunvalet röstat fram det vänsterblock som i riksdagen försvarar utsugningen av stockholmarna. Rimligen vill vänsterväljarna ha skattehöjningarna, det är ju deras affärsidé.

Annons
Annons
Annons