Annons
X
Annons
X

Gårdsförsäljning måste bort från dagordningen

Att öppna upp för kommersiell handel med alkoholdrycker leder till ökad konsumtion. Därför är det nu dags att tydligt sätta ned foten och säga nej till gårdsförsäljning och i stället förnya den ansvarsfulla alkoholpolitiken. Det skriver en rad professorer tillsammans med politiker och andra debattörer i ett gemensamt upprop på Brännpunkt.

Thomas Bodström, Gudrun Schyman, Alf Svensson, Anders Carlberg, Cissi Wallin, Marcus Birro, Madeleine Leijonhufvud, Bengt Westerberg och Karin Söder med flera uppmanar i en debattartikel till att inte börja privatisera alkoholförsäljningen.
Thomas Bodström, Gudrun Schyman, Alf Svensson, Anders Carlberg, Cissi Wallin, Marcus Birro, Madeleine Leijonhufvud, Bengt Westerberg och Karin Söder med flera uppmanar i en debattartikel till att inte börja privatisera alkoholförsäljningen. Foto: SCANPIX

BRÄNNPUNKT | ALKOHOLPOLITIK

Svensk alkoholpolitik står inför ett vägval. Frågan om att tillåta privata försäljningskanaler för vin, sprit och starköl håller nu på att avgöras inom regeringen. Både Maria Larsson och Eskil Erlandsson har förvisso signalerat att det senaste utredningsförslaget om så kallad gårdsförsäljning inte går att genomföra. Men frågan är inte avgjord, och lobbyverksamheten är intensiv.

Forskningen och internationella erfarenheter är tydliga: att öppna upp för kommersiell detaljhandel med alkoholdrycker skulle leda till ökad alkoholkonsumtion. Det, i sin tur, skulle leda till mer ungdomsfylleri, ökad kvinnomisshandel, fler alkoholrelaterade sjukdomar, ökad sjukfrånvaro, fler döda i trafiken och andra sociala, rättsliga och medicinska problem.

Alkohol är inte vilken vara som helst. Konsumtion av alkohol kan få långtgående konsekvenser för många fler än den som själv dricker. Samtidigt är öl, vin och sprit i måttliga mängder för många en självklar del av en lördagsmiddag eller en fest. För att tillgodose båda dessa skäl, har Systembolaget fått ansvar för all detaljhandel med alkohol och ska ge kunderna god service, utan att sälja till ungdomar. Det är en uppskattad ordning, som sju av tio svenskar stöder.

Annons
X

Kommersiella aktörer som säljer starköl, vin och sprit med ett vinstintresse har – till skillnad från Systembolaget – en stark drivkraft att öka försäljningen, och därmed konsumtionen. Vi kan redan i dag se hur så kallade vinklubbar erbjuder rea, gratis frakt och en flaska på köpet – inte sällan direkt till konsumenters mobiltelefoner och e-post. Denna aggressiva marknadsföring uppfyller inte kraven i svensk alkohollagstiftning. Det har visat sig lätt för ungdomar att köpa alkohol via kommersiella nätsajter. Det illustrerar var vi skulle hamna – i mycket större skala – om monopolet upphävdes.

Det svenska detaljhandelsmonopolet har godkänts av EU-domstolen. Vi har således inget undantag. Men ett till synes oskyldigt steg, som att öppna upp för gårdsförsäljning, kommer med all sannolikhet att leda till att monopolet åter utmanas till EU-domstolen. Två svenska utredningar har också kommit fram till att ”egentlig” gårdsförsäljning, det vill säga att enbart mindre svenska tillverkare på landsbygden får rätt att sälja direkt till kund, inte går att kombinera med monopol enligt EU-rätten.

Därför är det nu dags att sätta ned foten, säga nej till gårdsförsäljning och i stället förnya den ansvarsfulla alkoholpolitiken. Systembolaget bör ha ett tydligt folkhälsoansvar, ge information om varornas både användning och risker, samtidigt som man fortsatt erbjuder ett brett sortiment och upprätthåller god service. Att utöka möjligheterna att – utan extra kostnad – köpa lokalt tillverkade viner, öl och sprit via Systembolagets butiker i hela landet är ett exempel på det.

Frågan om så kallad gårdsförsäljning bör nu en gång för alla avföras från den politiska dagordningen. Frågan har utretts två gånger, och viktiga remissinstanser som Justitiekanslern, Sveriges Kommuner och Landsting, Socialstyrelsen, Brottsförebyggande rådet och Folkhälsoinstitutet är tydligt kritiska. Allt annat än ett tydligt nej till kommersiell detaljhandel med alkohol vore en seger för alkohollobbyn, och en mycket olycklig signal till alla de barn som växer upp i missbrukarhem, alla de föräldrar vars ungdomar drabbas av misshandel och fylleri, och alla dem som råkar komma i vägen för en rattfull bilförare.

PETER ALLEBECK

professor i socialmedicin

SVEN ANDRÉASSON

adj professor i socialmedicin

LIV BECKSTRÖM

chefredaktör

MARCUS BIRRO

författare

TOM BJERVER

vd MHF

THOMAS BODSTRÖM

advokat

INGRID BURMAN

ordf Handikappförbunden

ANDERS CARLBERG

grundare av Fryshuset

ANNA CARLSTEDT

ordf IOGT-NTO

JÖRGEN ENGEL

professor, ordf Svensk förening för beroendemedicin

BENNY HAAG

skådespelare

MADELEINE LEIJONHUFVUD

professor em i straffrätt

FRIDA JOHANSSON METSO

partistyrelseledamot (FP)

GÖRAN JOHNSSON

fd ordf Metall

THOR NORSTRÖM

professor i socialpolitik

MATS RAMSTEDT

chef för STAD

SINEVA RIBEIRO

ordförande Vårdförbundet

GABRIEL ROMANUS

ordf Alkoholpolitiskt Forum

GUDRUN SCHYMAN

politiker, egen företagare och frilansfeminist

PATRIK SKOGSBERG

konsulent Hela Människan

ALF SVENSSON

ledamot av Europaparlamentet

KARIN SÖDER

fd statsråd (C)

INGELA THALÉN

ordförande Allmänna Barnhuset och Ericastiftesen

KARL-PETTER THORWALDSSON

ordförande ABF

HILLEVI WAHL

författare

CISSI WALLIN

programledare

BENGT WESTERBERG

fd socialminister (FP)

ANDERS WIJKMAN

fd ledamot av Europaparlamentet

Annons
Annons
X

Thomas Bodström, Gudrun Schyman, Alf Svensson, Anders Carlberg, Cissi Wallin, Marcus Birro, Madeleine Leijonhufvud, Bengt Westerberg och Karin Söder med flera uppmanar i en debattartikel till att inte börja privatisera alkoholförsäljningen.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X