Annons
X
Annons
X

Gårdsförsäljning måste bort från dagordningen

Att öppna upp för kommersiell handel med alkoholdrycker leder till ökad konsumtion. Därför är det nu dags att tydligt sätta ned foten och säga nej till gårdsförsäljning och i stället förnya den ansvarsfulla alkoholpolitiken. Det skriver en rad professorer tillsammans med politiker och andra debattörer i ett gemensamt upprop på Brännpunkt.

Thomas Bodström, Gudrun Schyman, Alf Svensson, Anders Carlberg, Cissi Wallin, Marcus Birro, Madeleine Leijonhufvud, Bengt Westerberg och Karin Söder med flera uppmanar i en debattartikel till att inte börja privatisera alkoholförsäljningen.
Thomas Bodström, Gudrun Schyman, Alf Svensson, Anders Carlberg, Cissi Wallin, Marcus Birro, Madeleine Leijonhufvud, Bengt Westerberg och Karin Söder med flera uppmanar i en debattartikel till att inte börja privatisera alkoholförsäljningen. Foto: SCANPIX

BRÄNNPUNKT | ALKOHOLPOLITIK

Svensk alkoholpolitik står inför ett vägval. Frågan om att tillåta privata försäljningskanaler för vin, sprit och starköl håller nu på att avgöras inom regeringen. Både Maria Larsson och Eskil Erlandsson har förvisso signalerat att det senaste utredningsförslaget om så kallad gårdsförsäljning inte går att genomföra. Men frågan är inte avgjord, och lobbyverksamheten är intensiv.

Forskningen och internationella erfarenheter är tydliga: att öppna upp för kommersiell detaljhandel med alkoholdrycker skulle leda till ökad alkoholkonsumtion. Det, i sin tur, skulle leda till mer ungdomsfylleri, ökad kvinnomisshandel, fler alkoholrelaterade sjukdomar, ökad sjukfrånvaro, fler döda i trafiken och andra sociala, rättsliga och medicinska problem.

Alkohol är inte vilken vara som helst. Konsumtion av alkohol kan få långtgående konsekvenser för många fler än den som själv dricker. Samtidigt är öl, vin och sprit i måttliga mängder för många en självklar del av en lördagsmiddag eller en fest. För att tillgodose båda dessa skäl, har Systembolaget fått ansvar för all detaljhandel med alkohol och ska ge kunderna god service, utan att sälja till ungdomar. Det är en uppskattad ordning, som sju av tio svenskar stöder.

Annons
X

Kommersiella aktörer som säljer starköl, vin och sprit med ett vinstintresse har – till skillnad från Systembolaget – en stark drivkraft att öka försäljningen, och därmed konsumtionen. Vi kan redan i dag se hur så kallade vinklubbar erbjuder rea, gratis frakt och en flaska på köpet – inte sällan direkt till konsumenters mobiltelefoner och e-post. Denna aggressiva marknadsföring uppfyller inte kraven i svensk alkohollagstiftning. Det har visat sig lätt för ungdomar att köpa alkohol via kommersiella nätsajter. Det illustrerar var vi skulle hamna – i mycket större skala – om monopolet upphävdes.

Det svenska detaljhandelsmonopolet har godkänts av EU-domstolen. Vi har således inget undantag. Men ett till synes oskyldigt steg, som att öppna upp för gårdsförsäljning, kommer med all sannolikhet att leda till att monopolet åter utmanas till EU-domstolen. Två svenska utredningar har också kommit fram till att ”egentlig” gårdsförsäljning, det vill säga att enbart mindre svenska tillverkare på landsbygden får rätt att sälja direkt till kund, inte går att kombinera med monopol enligt EU-rätten.

Därför är det nu dags att sätta ned foten, säga nej till gårdsförsäljning och i stället förnya den ansvarsfulla alkoholpolitiken. Systembolaget bör ha ett tydligt folkhälsoansvar, ge information om varornas både användning och risker, samtidigt som man fortsatt erbjuder ett brett sortiment och upprätthåller god service. Att utöka möjligheterna att – utan extra kostnad – köpa lokalt tillverkade viner, öl och sprit via Systembolagets butiker i hela landet är ett exempel på det.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Frågan om så kallad gårdsförsäljning bör nu en gång för alla avföras från den politiska dagordningen. Frågan har utretts två gånger, och viktiga remissinstanser som Justitiekanslern, Sveriges Kommuner och Landsting, Socialstyrelsen, Brottsförebyggande rådet och Folkhälsoinstitutet är tydligt kritiska. Allt annat än ett tydligt nej till kommersiell detaljhandel med alkohol vore en seger för alkohollobbyn, och en mycket olycklig signal till alla de barn som växer upp i missbrukarhem, alla de föräldrar vars ungdomar drabbas av misshandel och fylleri, och alla dem som råkar komma i vägen för en rattfull bilförare.

  PETER ALLEBECK

  professor i socialmedicin

  SVEN ANDRÉASSON

  adj professor i socialmedicin

  LIV BECKSTRÖM

  chefredaktör

  MARCUS BIRRO

  författare

  TOM BJERVER

  vd MHF

  THOMAS BODSTRÖM

  advokat

  INGRID BURMAN

  ordf Handikappförbunden

  ANDERS CARLBERG

  grundare av Fryshuset

  ANNA CARLSTEDT

  ordf IOGT-NTO

  JÖRGEN ENGEL

  professor, ordf Svensk förening för beroendemedicin

  BENNY HAAG

  skådespelare

  MADELEINE LEIJONHUFVUD

  professor em i straffrätt

  FRIDA JOHANSSON METSO

  partistyrelseledamot (FP)

  GÖRAN JOHNSSON

  fd ordf Metall

  THOR NORSTRÖM

  professor i socialpolitik

  MATS RAMSTEDT

  chef för STAD

  SINEVA RIBEIRO

  ordförande Vårdförbundet

  GABRIEL ROMANUS

  ordf Alkoholpolitiskt Forum

  GUDRUN SCHYMAN

  politiker, egen företagare och frilansfeminist

  PATRIK SKOGSBERG

  konsulent Hela Människan

  ALF SVENSSON

  ledamot av Europaparlamentet

  KARIN SÖDER

  fd statsråd (C)

  INGELA THALÉN

  ordförande Allmänna Barnhuset och Ericastiftesen

  KARL-PETTER THORWALDSSON

  ordförande ABF

  HILLEVI WAHL

  författare

  CISSI WALLIN

  programledare

  BENGT WESTERBERG

  fd socialminister (FP)

  ANDERS WIJKMAN

  fd ledamot av Europaparlamentet

  Annons
  Annons
  X

  Thomas Bodström, Gudrun Schyman, Alf Svensson, Anders Carlberg, Cissi Wallin, Marcus Birro, Madeleine Leijonhufvud, Bengt Westerberg och Karin Söder med flera uppmanar i en debattartikel till att inte börja privatisera alkoholförsäljningen.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X