Annons

Gårdsförsäljning - bara ett svepskäl

Starka kommersiella krafter använder landsbygden som svepskäl för att få tillstånd för en omfattande privat försäljning som hotar hela alkoholmonopolet. Det skriver riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD).

Under strecket
Publicerad

Jag är inte emot gårdsförsäljning, det är lika bra att vara tydlig med det från början. Det jag dock ser inte bara som politiker utan också som jurist är problemet med gårdsförsäljning och vårt alkoholmonopol i förhållandet till EG-rätten. Gårdsförsäljning kan tyckas vara en oskyldig och harmlös förstärkning av landsbygdens och vinodlingarnas attraktivitet. Men det är det inte. När flera landsbygdspolitiker och intresseorganisationer säger att de värnar landsbygden förstår de inte att de är brickor i ett större politiskt spel. Vill vi värna landsbygden är inte 20 eller 40 vingårdar framtiden. Då behövs helt andra reella framtidssatsningar.

Istället använder starka kommersiella krafter landsbygden som svepskäl för att få tillstånd för en omfattande privat försäljning som hotar hela alkoholmonopolet. Att öppna för gårdar att sälja sitt vin kräver nämligen att öppna också för andra att också sälja andra viner, öl och sprit. Annars vore det diskriminerande och helt i strid med allt vad EU-rätt heter. Att inte bara låta svenska gårdar, utan även andra inhemska och utländska producenter öppna egna spritbutiker vore att en gång för alla avskaffa det detaljhandelsmonopol vi har och som förenar tillgänglighet med folkhälsoansvar.

Annons
Annons
Annons