Gärdesloppet – en av många nostalgitrippar

Gärdesloppet samlar bruksfordon, sportbilar, motorcyklar, lastbilar och räddningsfordon. En Bentley från 1924 närmast i bild.
Gärdesloppet samlar bruksfordon, sportbilar, motorcyklar, lastbilar och räddningsfordon. En Bentley från 1924 närmast i bild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Försommaren är här och med den alla parader av gamla bilar och antika fordon. Många uppvisningar bygger på entusiasm och hantverkskunnande. Det är en kulturmanifestation, menar Wilhelm Douglas från Kungliga Automobilklubben som arrangerar Gärdesloppet.

Under strecket
Publicerad

”Bilarna var konsthantverk”, säger Wilhelm Douglas om gårdagens fordon.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lennart och Eva Wiman i klädsel som korresponderar med deras Buick från 1924.

Foto: Mikael K Nilsson/TT

En Austin 7 Sports Ulster från 1930 ska ta första kurvan i Gärdesloppet. ”Motorsport är en upplevelse för ögat – ekipagen. Det är lika mycket för örat, en skön sång”, säger Wilhelm Douglas.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vabis från 1903.

Foto: Mikael K Nilsson/TT

Många ekipage har tidsenlig klädsel.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Annons

Året var 1922 och KAK, Kungliga Automobilklubben, skulle arrangera en hastighetstävling för att hylla den fyrhjuliga mobiliteten. För att locka åskådare till den 2,6 kilometer långa banan anordnade man en bilkortege genom huvudstaden.

Proceduren år 2019 följer samma mönster. När den kommunala bussen styr ut mot Djurgården i Stockholm dyker en parad av förkrigsfordon och sportbilar upp på vägen. En pojke längst bak i bussen utropar:

Annons
Annons
Annons