Ett lyckligare årGardells roman är berörande – men slarvig

”Det är bara en kort tid som vi homosexuella har förstått att vår historia är värd att berätta”, sade Jonas Gardell i sin intervju med SvD:s Elisabet Andersson den 6/9.
”Det är bara en kort tid som vi homosexuella har förstått att vår historia är värd att berätta”, sade Jonas Gardell i sin intervju med SvD:s Elisabet Andersson den 6/9. Foto: Thron Ullberg

Jonas Gardells ”Ett lyckligare år” kretsar kring två avgörande händelser i svensk gayhistoria. Clara Block Hane har läst en roman som visar hur bräckliga argumenten är för att ett sätt att leva skulle vara bättre än ett annat.

Under strecket
Publicerad
Norstedts
Foto: Norstedts
Annons

Om ett träd strävar rakt mot himmelen säger vi att det växer naturligt, medan det träd som måste böja sig för att nå solen har fått en onaturlig växt. Men skulle inte Gud älska det trädet lika mycket som det raka? Skulle Gud inte tänka att det böjda trädet var ”ovanligt” snarare än ”onaturligt”, och att människor som blir kära i någon av samma kön är ovanliga, men inte onaturliga?

Så resonerade Pontus Wikner (1837–1888), på sin tid en aktad kulturpersonlighet, docent i filosofi och språkkunnig teolog. Men vad ingen vet är att han i hemlighet åtrår män.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons