Annons
X
Annons
X

Gardell: Teliaaktien ”väl dyr” trots nedgången

Telia har på mindre än sex månader tappat 25 procent på börsen. Aktien som vanligtvis brukar hålla sig runt 50 kronor har fallit till under 40 kronor på kort tid. Men Christer Gardell som med sin fond Cevian brukar fyndköpa bolag i kris ratar Telia.

Q4-rapporter 2015
Christer Gardells fond Cevian gick in i Telia 2006 och var under par år en av de största aktieägarna.

Christer Gardells fond Cevian gick in i Telia 2006 och var under par år en av de största aktieägarna. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman, Vilhelm Stokstad/TT

– Vi tittar alltid på alla bolag som hamnar i kris eller har motgångar. Efter den snabbtitt vi gjorde på Telia Sonera så kom vi dock fram till att aktien är väl dyr, trots nedgången, säger Christer Gardell till SvD Näringsliv.

Det var vid seminariet Smarta Samtal i Stockholm på fredagsmorgonen som Gardell fick frågan om han var intresserad av att gå in i Telia. Just Telia är ett bolag som Gardell känner väl. Cevian gick in i bolaget 2006 och var under ett par år en av de största aktieägarna. Tillsammans med svenska staten drev Cevian fram stora extra utdelningar från bolaget och samtidigt så drev ägarna igenom stora kostnadsbesparingsprogram.

Investeringen blev lönsam för Telia och enligt tidigare uträkningar av SvD så uppskattas Christer Gardell och Cevian ha tjänat runt 2 miljarder kronor på Telia. Aktien, som gick upp i dag efter rapporten, handlas fortfarande under 40 kronor, med andra ord runt de nivåer som Christer Gardell, sommaren 2006, köpte in sig i Telia på.

Annons
X

Då, 2006, fanns det flera fördelar med att investera i Telia, förutom att bolaget hade många miljarder i kassan fanns det stora kostnader att spara och det numera krisande affärsområdet Eurasien visade stark tillväxt. I dag har Telia helt andra förutsättningar, menar Gardell.

Telias rutschkana på börsen hänger ihop med bolagets besked att man ska lämna ett av sina största affärsområden, tillväxtmarknaderna i Eurasien. Vd Johan Denenlind förklarade sortin med att det var dags att lämna över till andra nya ägare i Eurasien. SvD Näringsliv har dock avslöjat att Telias problem i Eurasien med korruption fortfarande är stora. I höstas fick dåvarande chefen för affärsområdet sluta och i går bekräftade Telia SvD:s tidigare uppgifter om att han lämnat bolaget helt.

Telia ska nu koncentrera sig på sin kärnverksamhet Norden och Baltikum. Konkurrensen är tuff och aktieägaran kan inte räkna med motsvarande vinster som tidigare från Telias verksamhet.

Annons

Christer Gardells fond Cevian gick in i Telia 2006 och var under par år en av de största aktieägarna.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman, Vilhelm Stokstad/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X