Recension

Torka aldrig tårar utan handskar. 1. KärlekenGardell arg och angelägen

Det känns viktigt från första till sista sidan när Jonas Gardell släpper fram ilskan och sorgen över hur homosexuella män brännmärktes i en panikslagen tid. Hans ”Torka aldrig tårar utan handskar” är första delen i en trilogi.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
DAN HANSSON
Foto: DAN HANSSON
Annons

Det känns följdriktigt att börja med slutet. Året är 1983, och de sista raderna i Jonas Gardells roman ”Torka aldrig tårar utan handskar”, lyder: ”Ett par månader senare, den 12 oktober, lugnar Socialstyrelsens medicinalråd Lennart Rinder den uppvaktande RFSL-delegationen med en försäkran om att man har ’tillräckligt med vårdplatser på sjukhusen och gravplatser på kyrkogårdarna för att ta hand om dem som skall bli sjuka och dö’.”

Ovanstående rader är långt ifrån den enda påminnelsen om att allt definitivt inte var bättre förr, när Gardell efter sex års romantystnad kommer med första delen i sin redan färdigskrivna trilogi om bögarna, deras Stockholm och sjukdomen som åt upp dem inifrån. Våren 2013 är det dags för andra delen, med undertiteln ”Sjukdomen”, och nästa höst, med obeveklig kronologi, för ”Döden”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons