Annons

”Gårdar anses för små – men gör stor nytta”

Det behövs fler, inte färre, matproducenter, skriver debattörerna.
Det behövs fler, inte färre, matproducenter, skriver debattörerna. Foto: Henrik Isaksson/TT

De små gårdarna är allvarligt hotade och därmed också mosaiklandskapet och den gastronomiska mångfalden. Det skriver flera debattörer.

Under strecket
Publicerad

Många lantbruk anses för små. För små för mejeriindustrin som anser att en gård med 30-40 kor ger för lite mjölk för att det ska vara lönt att hämta. För små för slakterierna som inte får fulla lastbilar och därför ger avdrag på priset till bonden. För små för grönsaksgrossisterna som hellre vill ha stora volymer och som fått grönsaksodlingen att koncentreras på några färre större odlare i södra Sverige eller helt ersättas av import.

Vissa livsmedelsföretag anses också för små. De har inte tillräckligt stora volymer för vare sig grossisterna eller för handeln. Det enda som egentligen får vara litet, är priset.

Annons
Annons
Annons