Annons
X
Annons
X

Garantfixaren svek Birgersson

Det var den egna storägaren i Labs2, Skycom, som sänkte emissionen genom att dumpa aktier. Och Jesper Stevrin, som raggat garanterna och som har nära kopplingar till såväl Skycom som rådgivarna Strict Equity och Mangold, är enligt uppgift en av dem som inte levt upp till garantiavtalet.

Under pågående emission dumpade storägaren Skycom aktier på marknaden vilket fick Labs2:s börskurs att gå under emissionskursen. Nu pekas Skycom ut som syndabocken för Jonas Birgerssons och Labs2:s havererade nyemission.

- Det var Skycoms dumpning av aktier som satte oss i den här situationen, säger en av emissionens garanter till E24.

Ingen av dem som garanterade Labs2 emission tycks ha varit beredda på utgången, och att man skulle tvingas leva upp till garantiavtalet.

Annons
X

Nu ska emissionen i Jonas Birgerssons bredbandsbolag Labs2 säkerställas ekonomiskt genom att Trygghetsbolaget betalar in de 16,5 miljoner som vissa av emissionens garanter inte betalat in. De som ännu inte levt upp till sina åtaganden och ännu inte betalat in pengarna får anstånd till den 11 januari att betala de aktier de har garanterat, enligt ett pressmeddelande. Labs2 är för närvarande placerat på Stockholmsbörsens obs-lista.

Garanterna som trots allt betalat in pengarna i nyemissionen är mycket kritiska till Jesper Stevrin, mannen som av rådgivaren Strict Equity, pekats ut som den som samlade ihop garantgruppen.

Mangolds vd, Per-Anders Tammerlöv, säger dock till E24 att det är Strict Equity som har ansvar för att ha samlat ihop garanterna till emissionen. Mangold ska i princip bara ha skött det administrativa i samband med emissionen enligt Per-Anders Tammerlöv.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Samtidigt har Labs2:s vd, Jonas Birgersson, sagt i en intervju till Sydsvenskan, att det är Mangold Fondkommission som sköter nyemissionen och som föreslagit garanterna.

  Det är alltså ingen av aktörerna som vill ta ansvar för den havererade nyemissionen. Samtidigt verkar alla inblandade på ett eller annat sätt ha nära kopplingar till varandra.

  E24 har förgäves försökt nå Jesper Stevrin, som alltså enligt Strict Equity ska ha samlat ihop garanterna. Jesper Stevrin har också nära kopplingar till både Skycom och Strict Equity.

  Enligt uppgift var finansmannen Leif Danielsson, huvudägare i bland annat SkyCom, en av dem som tidigt gick in som investerare i Strict Equity, som nu är noterat på Aktietorget.

  Jesper Stevrin och Leif Danielsson är gamla affärskompanjoner. De ingår i en liten grupp affärsmän som varit ledande i de listade småbolagen Eurovip, Cisl Gruppen, Labs2, Skycom, Fasttv, Tretti.se och Amago Capital (fd Fotoquick).

  Jesper Stevrin, som trots att han utpekats som spindel i garantnätet inte levt upp till sina egna åtaganden, har specialiserat sig på att garantera emissioner i små bolag. Han har bland annat agerat garant tillsammans med den numera insidermisstänkte Bernhard von der Osten-Sacken – som också var tidig investerare i Strict Equity.

  Grundare och största ägare i Strict Equity heter Mats Löfgren som tidigare suttit i styrelserna för Mangold Fondkommission och Mangold Fonder.

  Bland garanterna som Jesper Stevrin raggat ihop finns också Klas-Göran Karlsson som själv och via bolaget Novus Finans, där han är vd, åtagit sig att betala drygt 6 miljoner kronor. Malmöföretaget Novus Finans har tagit över verksamheten från skandalomsusade Ellenbogen Kapital. Förra året dömdes Ellenbogen Kapitals ägare, svågrarna Jonas Ekeblom och Mikael Ekeblom, av hovrätten i Malmö till två års fängelse och fem års näringsförbud för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

  Klas-Göran Karlsson och Novus Finans ska enligt uppgifter till E24 inte heller ha betalat in de utlovade pengarna.

  E24 har förgäves sökt nå Klas-Göran Karlsson för en kommentar.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X