Annons
Recension

Hitler und die Deutschen. Volksgemeinschaft und ­VerbrechenGaranterat fritt från förförelse

Utställningen i Berlin är ett första steg, men undviker viktiga frågor om Führerns attraktionskraft och demoni. Andra utställningar måste följa som på ett djupare plat tar itu med tyskarnas ambivalenta förhållande till Hitler, skriver Barbro Eberan. Synnöve Clason söker ett möjligt svar på varför folk köar i timmar (länk till höger).

Under strecket
Publicerad

Det är rusning till den första Hitlerutställningen i Tyskland. Men utställningen undviker noga de centrala frågorna, skriver Barbro Eberan.

Foto: ANDREAS RENTZ/GETTY IMAGESBild 1 av 5

Från Hitlerutställningen.

Foto: FABRIZIO BENSCH/REUTERSBild 2 av 5

Från Hitlerutställningen.

Foto: MKICHAEL SOHN/APBild 3 av 5

Från Hitlerutställningen.

Foto: GERO BRELOER/APBild 4 av 5

Från Hitlerutställningen. Bilden visar detalj ur en affisch för Hitlerjugend.

Foto: /APMICHAEL SOHNBild 5 av 5

Denna första utställning om Hitler i Efterkrigstyskland hade varit en historisk chans att söka en lösning på ”gåtan Hitler” – om de ansvariga hade vågat ta den. Men de har inte velat göra en utställning om Adolf Hitler som person för att inte riskera anklagelsen att återuppliva ”det ondas fascination”. De har därför valt att lägga fokus på det tyska folket och visa den roll Hitler spelade i ”folkgemenskapen” under Tredje riket. Utställningen ska åskådliggöra den religiösa vördnad tyskarna kände inför sin Führer och klargöra att Hitler endast kunnat få en sådan makt därför att det tyska folket projicerade sina drömmar och framtidshopp på honom.

Det är en fängslande utställning som med ett mångsidigt bild- och textmaterial skildrar utvecklingen i Tyskland från början av 20-talet, då NSDAP startade sin marsch mot makten med Hitler som galjonsfigur, fram till Tredje rikets sammanbrott. Den visar hur det bruna nätet spanns över tyskarna från vaggan till graven. För att åskådarna ska hålla kritisk distans kontrasteras alla propagandabilder med motbilder som visar offren för den nazistiska våldsregimen.

Annons
Annons
Annons