Går solen upp eller ner över mellanöstern

Syrien är skådeplatsen för den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Men fler länder befinner sig på det sluttande planet, däribland Libyen, Irak och Syrien. En möjlig ljusglimt är om USA och Iran lyckas normalisera sina relationer – men det vill starka krafter förhindra. Bläddra dig igenom svepet där SvD går igenom utvecklingen i de olika länderna i Mellanöstern.

Under strecket
Publicerad
Annons

De som startar revolutioner går sällan ut som segrare. Så blev det med de torpederade uppror som kallats för Arabiska våren. Tunisien är ett sällsynt framgångsexempel efter sin nya författning och ordnade val. Men fler länder befinner sig på det sluttande planet, däribland Libyen, Irak och Syrien. Bläddra dig vidare i svepet för att läsa om rådande situation i respektive lands samt utmaningarna de står inför.

EGYPTEN
I veckan släpptes Hosni Mubaraks söner På bilden Gamal och Alaa Mubarak). Snart kan även den störtade diktatorn vara en fri man. Därmed ser Egyptens kontrarevolution ut att fullbordas, en process som stötts av Saudiarabien och andra Gulfstater. Muslimska brödraskapet är oskadliggjort efter dödsskjutningar, massrättegångar och summariska dödsstraff. Även människorätts- och kvinnoaktivister lämnar Egypten. Revolutionens krav på ”bröd, frihet och social rättvisa” lever kvar under ytan.
På norra Sinai har extremister utropat ett emirat under IS ”kalifat”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons