Annons

Tove Lifvendahl:Går man på tvärs vittrar glastaket

Foto: Åsa Tallgård

Gunilla von Platen gör sig inte till ett offer. I sin självbiografi berättar hon om vad man gör när någon kliver in och drar ner sina byxor i ens tambur.

Under strecket
Publicerad

Gunilla, vad är du beredd att göra för att jag ska sätta min signatur på det här kontraktet?” Gunilla von Platen, en framgångsrik och hårt arbetande entreprenör, har nyligen givit ut sin självbiografi tillsammans med journalisten Malin Roos. ”Draken i rummet” (Albert Bonniers förlag) beskriver hennes liv från den dagen då hon, snart fyra, på ett släktbröllop är med om när den fjortonåriga bruden rövas bort och Gunillas mamma skjuts men mirakulöst överlever.

Den stora familjen flydde till Sverige och Gunilla – Günel – växte upp i stadsdelen Grevegården i Västra Frölunda. Det sägs att nöden är uppfinningarnas moder, vilket tycks stämma i det här fallet. Med en knapp ekonomi fanns inget överflöd, och barnen uppfostrades av sin mamma i traditionen att det alltid fanns någon som behövde den eventuellt extra kronan bättre. Pappan tackade nej till checkarna från socialen och fick i stället arbete på Samhall där han monterade pärmar för Esselte. Stoltheten, arbetsamheten och empatin föräldrarna bars fram av har också präglat dotterns gärning.

Annons
Annons
Annons