Går han på vattnet också?

Under strecket
Publicerad
Annons

En ny evangelist har trätt fram. Hon heter Christina Axelsson och kommer från Huddinge. Till vardags är hon socialdemokratisk riksdagsledamot.
I en julkrönika i medlemsbladet Stockholmstidningen (9/12) förmedlar Christina Axelsson den socialdemokratiska uttolkningen av berättelsen om Josef, Maria och Jesusbarnet. Vi får veta att gossen förutspåddes en lysande framtid som kung eller liknande. ”Med dagens mått mätt”, tillägger Christina Axelsson, ”skulle vi nog säga att uppdraget han så småningom tog sig mer var att likna vid en statsministers.” I den socialdemokratiska världsåskådningen är Göran Persson alltså ungefärligen jämställd med Guds son. Jag antar att Margareta Winberg skulle kunna liknas vid jungfru Maria, om det inte vore för vice statsministerns välkända katolikskräck.
Redan i första halvan av den korta krönikan har Christina Axelsson därmed revolutionerat teologin. Men hon har mer att komma med. Om Jesus får vi lära oss att ”politiken han förde påminde mycket om de frågor vi själva förde fram
i vår valrörelse”. Han ville nämligen bland annat ”satsa mer på vården för alla”.
För mig var det en nyhet att Jesus hade en politik. Jag levde i vanföreställningen att hans rike inte var av denna världen. Att Jesus ville alla väl och att han botade sjuka har jag däremot hört talas om. Men Jesus var privatpraktiserande. Och förmodligen hade han inte ens något avtal med landstinget.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons