Sammetsdiktaturen. Motstånd och medlöpare i dagens RysslandGår det att leva sitt liv i sanning i Ryssland?

Ryssar ser på en direktsändning av Vladimir Putins tal i samband med att man firar den sjunde årsdagen av införlivandet av Krim.
Ryssar ser på en direktsändning av Vladimir Putins tal i samband med att man firar den sjunde årsdagen av införlivandet av Krim. Foto: TT

När två korrespondenter porträtterar Ryssland anlägger den ena ett assimilerat inifrånperspektiv medan den andra behåller utlänningens distanserade blick. Martin Kragh läser två livaktiga böcker som undviker alla fallgropar.

Under strecket
Publicerad
Historikern Jurij Dmitrijev talar med pressen utanför en domstol.

Historikern Jurij Dmitrijev talar med pressen utanför en domstol.

Foto: Vladimir Larionov/TT
Johanna Melén.

Johanna Melén.

Foto: Sofia Runarsdotter.
Anna-Lena Laurén

Anna-Lena Laurén

Foto: Oksana Yushko
Annons

Böcker skrivna av utrikesreportrar om landet som de rapporterar om är en väletablerad tradition inom samhällslitteraturen. För att fånga allmänhetens intresse tenderar dessa böcker att vara skrivna inom en särskild genre, präglad av det personliga narrativet och med enskilda möten och erfarenheter i förgrunden. I olyckliga fall bygger de på välkända klichéer.

Rysslandskorrespondenterna Anna-Lena Laurén och Johanna Melén, vid Dagens Nyheter respektive Sveriges Radio, undviker med enkelhet dessa fallgropar. I sina senaste böcker tecknar de känsliga och livaktiga porträtt av ett land som de båda följt i mer än två årtionden. Sammantagna eller var för sig ger författarna en fin introduktion till dagens Ryssland, dess politiska kultur och samhällsliv.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons